Wykonanie
Nigdy nie sądziłam, że
marchewka w cieście może być tak pyszna!A jednak :)Przekonały mnie do tego mama i siostra, które upiekły ciasto :)
Składniki:400 g
mąki,400 g
cukru,12 g
proszku do pieczenia,8 g
sody oczyszczonej,1/2 łyżeczki
soli,1 łyżka
cynamonu,1/2 łyżki świeżo startej
gałki muszkatołowej,250 ml
oleju,6
jajek,400 g drobno startej
marchewki.Wykonanie:W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu łączymy ubite
jajka z
olejem i starta
marchewką. Następnie do suchych składników powoli dodajemy mokre, cały czas mieszając drewnianą łyżką, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie miała ona wymiary 35 x 28 cm). Pieczemy przez około 1 h w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.
Smacznego!Lekko zmieniony przepis z: http://przepisy.magazyn-kuchnia.pl/