Wykonanie
Weekend nie może się obyć bez żadnej
słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie
będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto
marchewkowe przełożone masą z
serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;).
Składniki:
2/3 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru brązowego1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatałowej1/4 łyżeczki
ziela angielskiego1/4 łyżeczki
soli1/3 szkl.
oleju rzepakowego2
jajka1 szkl. posiekanych
orzechów włoskich1/2 szkl. posiekanych odsączonych
ananasów z puszki lub świeżych1 szkl. startej
marchewki na średnich oczkachKrem:300 g
serka śmietankowego Almette150 g
masła1/2 szkl
cukru pudruPrzygotowanie ciastaMieszamy
mąkę ,
cukier,
sól, proszek ,
sodę oraz
przyprawy.W drugim naczyniu roztrepaujemy
jajka z
olejem.Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy
marchewkę ,
orzechy i
ananasy. Mieszamy ciasto łyżką.Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i pieczemy ok 1 godz w temp. 180 C( w przepisie była podana temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka.Krem:
Masło ucieramy z
cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy
serek Almette cały czas mieszając.Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko
cynamonem.