ßßß Cookit - przepis na Torcik marchewkowy

Torcik marchewkowy

nazwa

Wykonanie

Weekend nie może się obyć bez żadnej słodyczy, ale żeby nie zasłodzić się za bardzo , pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;).
Składniki:
2/3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru brązowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
1/2 szkl. posiekanych odsączonych ananasów z puszki lub świeżych
1 szkl. startej marchewki na średnich oczkach
Krem:
300 g serka śmietankowego Almette
150 g masła
1/2 szkl cukru pudru
Przygotowanie ciasta
Mieszamy mąkę , cukier, sól, proszek , sodę oraz przyprawy.
W drugim naczyniu roztrepaujemy jajka z olejem.
Łączymy suche składniki z mokrymi , dodajemy marchewkę , orzechy i ananasy. Mieszamy ciasto łyżką.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia , wlewamy ciasto i pieczemy ok 1 godz w temp. 180 C( w przepisie była podana temp.175 i pieczenie ok. 40 minut ,ale przy takim ustawieniu wyszedł mi zakalec - wszystko zależy od piekarnika). Piec do suchego patyczka.
Krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem po czym łyżką dokładamy serek Almette cały czas mieszając.
Ciasto przekrawamy wzdłuż , przekładamy połową przygotowanego kremu a resztą rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Możemy deliktanie ozdobic ciasto posypując go lekko cynamonem.
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/07/torcik-marchewkowy.html