Wykonanie
Musiałam to napisać: jest najlepsze. Naprawdę. Wilgotne, miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, proste w wykonaniu - nie potrzeba nawet miksera. Dla mamy takiej jak ja, mieszkającej w UK, upieczenie znakomitego 'carrot cake' to
absolutny priorytet. W UK znajdziecie je w każdym praktycznie sklepie czy restauracji, na każdym dziecięcym party czy kiermaszu. Słowa
Poli po pierwszym dniu w przedszkolu (kilka lat temu, a pamiętam jak dziś) były: 'Mamuś, upieczesz mi carrot cake?' :) Znane powszechnie i lubiane, koniecznie z frostingiem z lekko słonego
serka kremowego. Przepis tak naprawdę jest od dawna na blogu, ale nie wiem, czy wiele osób z niego korzystało, był to przepis na muffinki
marchewkowe. A na weekend zadanie domowe: upieczenie najlepszego ciasta
marchewkowego!Składniki:2/3 szklanki
mąki pszennejpół szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
ziela angielskiego1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego lub z
oleju orzechów włoskich2
jajka, roztrzepane1 szklanka grubo posiekanych
orzechów włoskichpół szklanki posiekanych, odsączonych
ananasów (z puszki lub świeżych)1 szklanka startej na średnich oczkach
marchewkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę pszenną,
cukier,
sól, proszek,
sodę,
przyprawy. Przesiać.W drugim naczyniu roztrzepać
jajka z
olejem (np. rózgą kuchenną).Połączyć zawartość obu naczyń, dodać
marchewkę,
orzechy i
ananasy, wymieszać łyżką.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Krem z
serka philadelphia:300 g
serka philadelphia, w temperaturze pokojowej90 g
masła, w temperaturze pokojowej1,5 szklanki
cukru pudru, przesianego (lub mniej, do smaku)1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiMasło,
cukier i
wanilię umieścić w misie miksera. Utrzeć do otrzymania puszystej i jasnej masy
maślanej. Dodawać
serek kremowy, w
trzech turach, cały czas ucierając.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić
orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć
cynamonem.Smacznego :-).