ßßß
Składniki:115 g mąki pszennej140 g drobnego cukru1 łyżeczka sody3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki soli75 ml oleju z orzechów włoskich2 jajka1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (230 g)pół szklanki pokrojonego ananasa (140 g) {odsączonego z puszki lub świeżego}1 szklanka startej marchewki (180 g)Krem:200 g serka philadelphia4 łyżki masła w temperaturze pokojowej (80 g)130 g cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z waniliiDodatkowo:połówki orzechów włoskich i odrobina cynamonu do ozdobyW misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sól.
W drugiej misce roztrzep jajka z olejem.
Orzechy posiekaj, ananasa pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce.
Do miski z mąką dodaj mieszankę jajeczną i wymieszaj (nie potrzeba miksera).
Połącz z orzechami, ananasem i marchewką.
Ciasto przełóż do dwóch blaszek o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno).
Piecz w 175°C przez około 20 minut, patyczek wsadzony w środek ciasta powinien być suchy. Przestudź, wyjmij z blaszki i pozostaw na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem. Ser, masło, cukier zmiksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii (lub pastę).
Ciasta przełóż połową kremu, resztę rozsmaruj na wierzchu. Ozdób orzechami włoskimi i cynamonem.
SMACZNEGO!



źródło: inspirowane Carrot Cake