Wykonanie
Brytyjskie Carrot
Cake, bardzo popularne również w Ameryce. Od paru lat coraz śmielej goszczące również w Polsce. Ciasto
marchewkowe w Wielkiej Brytanii to klasyk, dostępny w każdym sklepie i kawiarni.Mimo, że mieszkam w Anglii i ciasto te miałam "w planach" od niepamiętnych czasów, to jakoś zawsze było coś ciekawszego do zrobienia. Nie raz kupiłam już
marchewkę z zamiarem upieczenia tego jakże prostego ciasta, ale ostatecznie lądowała w rosole albo zjadał ją mój
królik.Tak naprawdę lista ciast i potraw, które mam zamiar zrobić jest bardzo baaardzo długa i niektóre z nich czekają na niej nawet latami.Jeśli Wasza "lista" nie jest tak długa jak moja, to polecam Wam wypróbować ten przepis nawet dziś. To taki jesienno-zimowy przepis z
przyprawami korzennymi, który sprawdzi się też w Święta, pośród pierników i makowców.Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Nie smakuje
marchewką-jeśli ktoś miałby takie obawy :)PS. Ciasto piekłam w tymczasowo podłączonym piekarniku z kablami na wierzchu, a żebyście widzieli w jakich warunkach robiłam zdjęcia gotowego już ciasta ;) Na całe szczęście teraz kuchnia już praktycznie skończona i salon też dzięki temu wygląda o wiele lepiej - robienie zdjęć nie grozi już utratą życia ;)
Składniki:115 g
mąki pszennej140 g drobnego
cukru1 łyżeczka
sody3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki
soli75 ml
oleju z
orzechów włoskich2
jajka1 szklanka posiekanych
orzechów włoskich (230 g)pół szklanki pokrojonego
ananasa (140 g) {odsączonego z puszki lub świeżego}1 szklanka startej
marchewki (180 g)Krem:200 g
serka philadelphia4 łyżki
masła w temperaturze pokojowej (80 g)130 g
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiDodatkowo:połówki
orzechów włoskich i odrobina
cynamonu do ozdobyW misce wymieszaj
mąkę,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia,
cynamon,
goździki,
gałkę muszkatołową,
ziele angielskie i
sól.
W drugiej misce roztrzep
jajka z
olejem.
Orzechy posiekaj,
ananasa pokrój w kostkę,
marchewkę zetrzyj na tarce.
Do miski z
mąką dodaj mieszankę jajeczną i wymieszaj (nie potrzeba miksera).
Połącz z
orzechami,
ananasem i
marchewką.
Ciasto przełóż do dwóch blaszek o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno).
Piecz w 175°C przez około 20 minut, patyczek wsadzony w środek ciasta powinien być suchy. Przestudź, wyjmij z blaszki i pozostaw na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem.
Ser,
masło,
cukier zmiksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj ekstrakt z
wanilii (lub pastę).
Ciasta przełóż połową kremu, resztę rozsmaruj na wierzchu. Ozdób
orzechami włoskimi i
cynamonem.
SMACZNEGO!
źródło: inspirowane Carrot
Cake