ßßß Cookit - przepis na Ciasto Marchewkowe

Ciasto Marchewkowe

nazwa

Wykonanie

Brytyjskie Carrot Cake, bardzo popularne również w Ameryce. Od paru lat coraz śmielej goszczące również w Polsce. Ciasto marchewkowe w Wielkiej Brytanii to klasyk, dostępny w każdym sklepie i kawiarni.
Mimo, że mieszkam w Anglii i ciasto te miałam "w planach" od niepamiętnych czasów, to jakoś zawsze było coś ciekawszego do zrobienia. Nie raz kupiłam już marchewkę z zamiarem upieczenia tego jakże prostego ciasta, ale ostatecznie lądowała w rosole albo zjadał ją mój królik.
Tak naprawdę lista ciast i potraw, które mam zamiar zrobić jest bardzo baaardzo długa i niektóre z nich czekają na niej nawet latami.
Jeśli Wasza "lista" nie jest tak długa jak moja, to polecam Wam wypróbować ten przepis nawet dziś. To taki jesienno-zimowy przepis z przyprawami korzennymi, który sprawdzi się też w Święta, pośród pierników i makowców.
Ciasto jest wilgotne i aromatyczne. Nie smakuje marchewką-jeśli ktoś miałby takie obawy :)
PS. Ciasto piekłam w tymczasowo podłączonym piekarniku z kablami na wierzchu, a żebyście widzieli w jakich warunkach robiłam zdjęcia gotowego już ciasta ;) Na całe szczęście teraz kuchnia już praktycznie skończona i salon też dzięki temu wygląda o wiele lepiej - robienie zdjęć nie grozi już utratą życia ;)
Składniki:
115 g mąki pszennej
140 g drobnego cukru
1 łyżeczka sody
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
75 ml oleju z orzechów włoskich
2 jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (230 g)
pół szklanki pokrojonego ananasa (140 g) {odsączonego z puszki lub świeżego}
1 szklanka startej marchewki (180 g)
Krem:
200 g serka philadelphia
4 łyżki masła w temperaturze pokojowej (80 g)
130 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Dodatkowo:
połówki orzechów włoskich i odrobina cynamonu do ozdoby
W misce wymieszaj mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, ziele angielskie i sól.
W drugiej misce roztrzep jajka z olejem.
Orzechy posiekaj, ananasa pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce.
Do miski z mąką dodaj mieszankę jajeczną i wymieszaj (nie potrzeba miksera).
Połącz z orzechami, ananasem i marchewką.
Ciasto przełóż do dwóch blaszek o średnicy 20 cm wyłożonych papierem do pieczenia (tylko dno).
Piecz w 175°C przez około 20 minut, patyczek wsadzony w środek ciasta powinien być suchy. Przestudź, wyjmij z blaszki i pozostaw na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Przygotuj krem. Ser, masło, cukier zmiksuj na gładką masę. Pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii (lub pastę).
Ciasta przełóż połową kremu, resztę rozsmaruj na wierzchu. Ozdób orzechami włoskimi i cynamonem.
SMACZNEGO!
źródło: inspirowane Carrot Cake
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/12/ciasto-marchewkowe.html