Wykonanie
Marchewka była składnikiem wypieków już w średniowieczu.
Cukier był wówczas
drogi i trudno dostępny, a
marchewka jest bogata w
cukier, stosowano ją, aby wzbogacić smak deserów.Ciasto
marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. W latach sześćdziesiątych
moda na ciasto
marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Tani produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji.Od kilku lat
moda na ciasto
marchewkowe panuje również w naszym
kraju. Ja podchody pod upieczenie ciasta
marchewkowego robiłam już jakieś dwa lata temu. Niestety mój słomiany zapał spowodował, że
marchewki mi zgniły zanim zdążyłam upiec ciasto. Tym razem nastąpiła większa mobilizacja i ciasto powstało na drugi dzień po kupieniu produktów, a na trzeci dzień zniknęło ponieważ wyszło przepyszne.
Najlepsze w tym cieście jest to, że w ogóle nie czuć, ani nie widać w nim
marchewki. To bardzo ważne dla osób takich jak ja, które uważają, że
marchewka jest trująca;)Ponieważ jest to ciasto z kremem z
serka philadelphia proponuję upiec je wieczorem i przekładać następnego dnia rano gdy już całkowicie wystygnie.Składniki ciasta:2/3 szklanki
mąki pszennepół szklanki drobnego
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
ziela angielskiego1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego2
jajkapół szklanki posiekanych odsączonych
ananasów1 szklanka startej
marchewki (2-3 sztuki)Całe
jajka roztrzepujemy z
olejem. W drugiej dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (
mąkę,
cukier,
sól,
proszek do pieczenia,
sodę i
przyprawy). Następnie do suchych składników zaczynamy stopniowo wlewać
jajka, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy
marchewkę,
orzechy i
ananasa i wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy (średnica 20-24cm) i pieczemy w 175 o C przez ok. 40-45 min.Składniki kremu:300g
serka Philadelphia6 łyżek
masła1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki umieszczamy w mikserze (najlepiej takim z nożami) i ucieramy na gładką masę.Wystudzone ciasto przekrawamy w poprzek na pół i przekładamy kremem oraz dekorujemy, następnie wstawiamy do lodówki, aby całość się związała. Smacznego.Jak przygotować ciasto
marchewkowe zobaczysz również w moim najnowszym filmie na YouTube.