ßßß
Marchewka była składnikiem wypieków już w średniowieczu. Cukier był wówczas drogi i trudno dostępny, a marchewka jest bogata w cukier, stosowano ją, aby wzbogacić smak deserów.Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. W latach sześćdziesiątych moda na ciasto marchewkowe ogarnęła Stany Zjednoczone. Tani produkt szybko zyskał sympatię Amerykanów i stał się jednym z popularniejszych deserów dostępnych w większości kafejek i restauracji.Od kilku lat moda na ciasto marchewkowe panuje również w naszym kraju. Ja podchody pod upieczenie ciasta marchewkowego robiłam już jakieś dwa lata temu. Niestety mój słomiany zapał spowodował, że marchewki mi zgniły zanim zdążyłam upiec ciasto. Tym razem nastąpiła większa mobilizacja i ciasto powstało na drugi dzień po kupieniu produktów, a na trzeci dzień zniknęło ponieważ wyszło przepyszne.
Najlepsze w tym cieście jest to, że w ogóle nie czuć, ani nie widać w nim marchewki. To bardzo ważne dla osób takich jak ja, które uważają, że marchewka jest trująca;)Ponieważ jest to ciasto z kremem z serka philadelphia proponuję upiec je wieczorem i przekładać następnego dnia rano gdy już całkowicie wystygnie.Składniki ciasta:2/3 szklanki mąki pszennepół szklanki drobnego cukru1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki ziela angielskiego1/4 łyżeczki soli1/3 szklanki oleju rzepakowego2 jajkapół szklanki posiekanych odsączonych ananasów1 szklanka startej marchewki (2-3 sztuki)Całe jajka roztrzepujemy z olejem. W drugiej dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy). Następnie do suchych składników zaczynamy stopniowo wlewać jajka, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy marchewkę, orzechy i ananasa i wszystko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy (średnica 20-24cm) i pieczemy w 175 o C przez ok. 40-45 min.Składniki kremu:300g serka Philadelphia6 łyżek masła1 szklanka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki umieszczamy w mikserze (najlepiej takim z nożami) i ucieramy na gładką masę.Wystudzone ciasto przekrawamy w poprzek na pół i przekładamy kremem oraz dekorujemy, następnie wstawiamy do lodówki, aby całość się związała. Smacznego.Jak przygotować ciasto marchewkowe zobaczysz również w moim najnowszym filmie na YouTube.