Wykonanie
Witam po przerwie :-)Świąteczny czas był bardzo pracowity i naprawde brakowało mi czasu na blogowanie.Teraz postaram się nadrobić zaległości.Także dzisiaj przepyszne ciasto
marchewkowe z przepisu Moje Wypieki.Cudnie kremowe,słodkie,lekko korzenne...Naprawde polecam!No i oczywiście życzę Wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2013!!!!
cytuję Moje wypieki2/3 szklanki
mąki pszennejpół szklanki drobnego
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
ziela angielskiego1/4 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oleju rzepakowego lub z
orzechów włoskich2
jajka, roztrzepane1 szklanka posiekanych
orzechów włoskichpół szklanki posiekanych, odsączonych
ananasów (z puszki lub świeżych)1 szklanka startej na średnich oczkach
marchewkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę,
cukier,
sól, proszek,
sodę,
przyprawy.W drugim naczyniu roztrzepać
jajka z
olejem.Połączyć zawartość obu naczyń, dodać
marchewkę,
orzechy i
ananasy, wymieszać łyżką.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce.Krem z philadelphii:300 g
serka philadelphia6 łyżek
masła, w temperaturze pokojowej1,5 szklanki
cukru pudru, przesianego1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiWszystkie składniki umieścić w mikserze i utrzeć na gładką masę.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Połową kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na górze. Ozdobić
orzechami włoskimi, delikatnie oprószyć
cynamonem.