ßßß
Składniki:1 szkl. mąki pszennejpół szklanki cukru1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki zmielonych goździków1 łyżeczka sody oczyszczonej3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 jajka1/3 szkl. oleju1 szkl. orzechów włoskich zmielonych na grubą mąkę*1/2 szkl. ananasów z puszki (odciśniętych z syropu, drobno posiekanych)*1 szkl. marchewki startej na grubych oczkachKrem:6 łyżek miękkiego masła1 opakowanie serka typu philadelphia1 szkl. cukru pudruPrzygotowanie:Jajka wymieszać z olejem, dodać mąkę, proszek, sodę, sól oraz przyprawy (cynamon, ziele, goździki i gałkę). Następnie wymieszać z marchewką, ananasem i orzechami. Powstała masa powinna być dosyć gęsta. Przełożyć do tortownicy (ok. 21 cm), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok godziny w temperaturze 180 C.Po upieczeniu wystudzić.Masło wymieszać z cukrem i stopniowo dodawać serek. Powstałą masą przełożyć ciasto. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.Smacznego :)
* zarówno orzechy jak i ananas należy odmierzyć przed mieleniem/siekaniem