Wykonanie
Ciężkie ciasto piernikowe, któremu świetnie służy czas spędzony w lodówce, im dłuższy, tym ciasto smaczniejsze. Przełożone pysznym kremem, idealne na niedzielny deser. Przyznam, że moje ulubione. Przepis ze strony "Moje wypieki" z niewielką zmianą.
Składniki:1 szkl.
mąki pszennejpół szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki zmielonego
ziela angielskiego1/4 łyżeczki zmielonych
goździków1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2
jajka1/3 szkl.
oleju1 szkl.
orzechów włoskich zmielonych na grubą
mąkę*1/2 szkl.
ananasów z puszki (odciśniętych z
syropu, drobno posiekanych)*1 szkl.
marchewki startej na grubych oczkachKrem:6 łyżek miękkiego
masła1 opakowanie
serka typu philadelphia1 szkl.
cukru pudruPrzygotowanie:
Jajka wymieszać z
olejem, dodać
mąkę, proszek,
sodę,
sól oraz
przyprawy (
cynamon, ziele,
goździki i gałkę). Następnie wymieszać z
marchewką,
ananasem i
orzechami. Powstała masa powinna być dosyć gęsta. Przełożyć do tortownicy (ok. 21 cm), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
mąką. Piec ok godziny w temperaturze 180 C.Po upieczeniu wystudzić.
Masło wymieszać z
cukrem i stopniowo dodawać
serek. Powstałą masą przełożyć ciasto. Włożyć do lodówki na minimum godzinę, najlepiej na całą noc.Smacznego :)
* zarówno
orzechy jak i
ananas należy odmierzyć przed mieleniem/siekaniem