Wykonanie
"
Marchewkowe pole rośnie wokół mnie.." chyba każdemu kojarzy się ta piosenka, gdy ciasto
marchewkowe wjeżdża na stół. Tak było i wczoraj. Zrobiłam to ciasto dla naszych znajomych. Nie wiedziałam tylko, że Krzysiek to znawca ciasta
marchewkowego. Padł na mnie blady strach, bo zrobiłam je w 10 minut i prawdę mówiąc dlatego, że nie miałam zbyt wielkiej weny na wymyślenie czegoś innego. Ale.. okazało się, że ciasto tak zasmakowało, że i Agata i Krzysiek poprosili o dokładkę. A przy wyjściu Krzyś poprosił resztę "na
drogę". Zebrałam tyle miłych słów dotyczących tego ciasta.. aż wstyd się przyznać, że jest tak niedorzecznie proste. Wystarczy w zasadzie miska i łyżka. Polewę zrobiłam z
serka mascarpone i myślę, że to był strzał w dziesiątkę. Bardzo polecam.
Składniki:350 g
marchewki obranej i startej na tarce (grube oczka)250 g
mąki100 g
cukru3/4 szklanki
olejułyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejszklanka
orzechów włoskichłyżeczka
cynamonu2 duże
jajkaPolewa:250 g
serka mascarpone4 łyżki
cukru pudru (zmieliłam
cukier brązowy)Wykonanie:Do miski wrzuć wszystkie składniki ciasta. Wymieszaj je delikatnie tak by wszystko dobrze się połączyło. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni przez ok 40 minut. Gdy ciasto wystygnie wymieszaj
serek mascarpone z
cukrem pudrem i posmaruj nim ciasto.Smacznego!