Wykonanie
Pyszne i szybkie ciasto, a dzięki
marchewce ma miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Zdecydowanie smaku dodaje również, masa z
serka mascarpone...Składniki:ciasto:3
jajka1 duża
marchewka (ok. 20 dag)1/2 szkl.
oleju200 g
cukru250 g
mąki100 g pokrojonego
ananasa50 g posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa:250 g
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
masłado dekoracji:
płatki migdałoweWykonanie:
Jajka ubić razem z
cukrem na puszysta masę. Ciągle ubijając dolewać stopniowo
olej. Następnie dodać pozostałe składniki, czyli
ananasa,
orzechy,
marchewkę,
mąkę,
cynamon,
sodę i
proszek do pieczenia.Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, najlepiej za pomocą łyzki drewnianej.Ciasto przełożyć do kwadratowej formy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 st. C.Wystudzone ciasto posmarować masą ze zmiksowanego
serka z
masłem i
cukrem pudrem (zmiksować mikserem).Na koniec udekorować
płatkami migdałowymi.Smacznego :-)