Wykonanie
Wspaniałe, wilgotne, z korzenną nutą. Chrupkość
orzechów, soczystość i
słodycz marchewki , cudowna woń
cynamonu, a to wszystko przełożone kremową masą na bazie
serka mascarpone. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to nie odwlekajcie tego doznania ani chwili dłużej. Można się zakochać.....To jedno z tych ciast, o których się nie zapomina, za którymi się tęskni, nie tylko jesienną
porą...Przepis, na którym bazowałam, pochodzi z tej strony. Poniżej z moimi lekkimi modyfikacjami.
2
jajka180 g
cukru demerara130 ml
oleju4 średnie
marchewki, drobno starte100 g posiekanych
orzechów włoskich200 g
mąki orkiszowej2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sodyszczypta
soliPolewa200 g
serka mascarponesok z połowy
pomarańczy200 g
cukru pudru50 g miękkiego
masłaDekoracjagarść połówek
orzechów włoskichmarchewki z masy marcepanowej (kupiłam gotowe)
Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dosypujemy
cukier i wciąż miksujemy do uzyskania gadkiej, puszystej masy. Nie przerywając ubijania dolewamy
olej.Do masy dodajemy utartą
marchewkę,
orzechy,
cynamon, proszek i
sodę,
sól oraz
mąkę- wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki 21 cm x 21 cm). Pieczemy 50 minut w temperaurze 160 stopni C- do suchego patyczka.W misce za pomocą rózgi łączymy
serek, miękkie
masło i sok z połowy
pomarańczy- mieszamy do uzyskani gładkiej, kremowej masy. Dosypujemy
cukier puder i ponownie dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce przez około 30 minut.Wystudzone ciasto wyjmujemy z foremki i przekrawamy poziomo na pół.Połową masy smarujemy spód ciasta, drugą częścią smarujemy wierzch. Dekorujemy marcepanowymi
marchewkami i cząstkami
orzechów włoskich. Udekorowane ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.