Wykonanie
Tym razem propozycja nie zawierająca
czekolady, ale naprawdę warto. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i przepyszne! Zawiera bardzo dużo
marchewki, jest bardzo aromatyczne, najlepsze ciasto
marchewkowe jakie udało mi się zrobić i nieskromnie stwierdzam, że najlepsze jakie miałam okazję próbować. :) Naprawdę szczerze polecam!Składniki na ciasto:4
jajka1,5 szklanki
brązowego cukruszklanka
oleju2 szklanki
mąki2 szklanki startej
marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże
marchewki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
cynamonuSkładniki na krem:250 g
mascarpone1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
brązowego cukruWykonanie:
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy
olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy
mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i
sodę oraz dosypujemy
cynamon.Dodajemy startą
marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. 40-60 min, w zależności od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
Krem.Do
serka mascarpone dodajemy
sok cytrynowy,
cukier i miksujemy aż do rozpuszczenia
cukru. Gotową masą smarujemy wystudzone ciasto.Smacznego! ;)