ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Tym razem propozycja nie zawierająca czekolady, ale naprawdę warto. Ciasto jest puszyste, mięciutkie i przepyszne! Zawiera bardzo dużo marchewki, jest bardzo aromatyczne, najlepsze ciasto marchewkowe jakie udało mi się zrobić i nieskromnie stwierdzam, że najlepsze jakie miałam okazję próbować. :) Naprawdę szczerze polecam!
Składniki na ciasto:
4 jajka
1,5 szklanki brązowego cukru
szklanka oleju
2 szklanki mąki
2 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach, ok. 2-3 duże marchewki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
250 g mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli dodajemy olej cały czas miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę, miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy (będzie dość gęsta). Dodajemy proszek i sodę oraz dosypujemy cynamon.
Dodajemy startą marchewkę, delikatnie mieszamy aż do połączenia składników. Pieczemy w tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 st. 40-60 min, w zależności od piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem (mogą być na nim drobne okruszki upieczonego ciasta).
Krem.
Do serka mascarpone dodajemy sok cytrynowy, cukier i miksujemy aż do rozpuszczenia cukru. Gotową masą smarujemy wystudzone ciasto.
Smacznego! ;)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/03/ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone.html