Wykonanie
Kolejna wariacja na temat ciasta
marchewkowego, tym razem z dodatkiem dyni i
żurawiny. Uwielbiam ciasta
marchewkowe, więc i to przypadło mi do gustu. Dodałam sporą ilość dyni, stąd ciasto wyszło baaardzo wilgotne, może nawet ciut za, dlatego w przepisie podaje skorygowaną ilość dyni. Bardzo jesienna propozycja w kolorach liści na drzewach :).Składniki:2 szklanki
marchewki startej na dużych oczkach1 szklanka startej dyni (dałam dwie szklanki)2 szklanki
mąki (z górką)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1 łyżka
cynamonu4
jajka1 szklanka
brązowego cukru (można dać mniej)1 szklanka
olejugarść
żurawiny suszonej (wcześniej sparzonej)garść posiekanej
gorzkiej czekolady (ok. 50 g)Dodatkowo:250 g
serka mascarpone1 łyżka
brązowego cukru1 łyżeczka
soku z cytrynyWykonanie:
Dynię oraz
marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (bardziej miękkie kawałki dyni po prostu pokroiłam w kosteczkę).Do miski wbijamy
jajka i miksujemy razem z
cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy
olej, miksujemy. Wsypujemy stopniowo, nie przerywając miksowania,
mąkę zmieszaną z proszkiem,
sodą oraz
cynamonem, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy
marchewkę i
dynię, delikatnie miksujemy.Do tak przygotowanej masy wsypujemy
żurawinę oraz
czekoladę, mieszamy łyżką i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 22x22cm.Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto można posmarować
serkiem mascarpone zmieszanym z
cukrem i
sokiem z cytryny. :)Smacznego ;)