ßßß
Kolejna wariacja na temat ciasta marchewkowego, tym razem z dodatkiem dyni i żurawiny. Uwielbiam ciasta marchewkowe, więc i to przypadło mi do gustu. Dodałam sporą ilość dyni, stąd ciasto wyszło baaardzo wilgotne, może nawet ciut za, dlatego w przepisie podaje skorygowaną ilość dyni. Bardzo jesienna propozycja w kolorach liści na drzewach :).Składniki:2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach1 szklanka startej dyni (dałam dwie szklanki)2 szklanki mąki (z górką)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżka cynamonu4 jajka1 szklanka brązowego cukru (można dać mniej)1 szklanka olejugarść żurawiny suszonej (wcześniej sparzonej)garść posiekanej gorzkiej czekolady (ok. 50 g)Dodatkowo:250 g serka mascarpone1 łyżka brązowego cukru1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:Dynię oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (bardziej miękkie kawałki dyni po prostu pokroiłam w kosteczkę).Do miski wbijamy jajka i miksujemy razem z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy olej, miksujemy. Wsypujemy stopniowo, nie przerywając miksowania, mąkę zmieszaną z proszkiem, sodą oraz cynamonem, mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy marchewkę i dynię, delikatnie miksujemy.Do tak przygotowanej masy wsypujemy żurawinę oraz czekoladę, mieszamy łyżką i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 22x22cm.Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone ciasto można posmarować serkiem mascarpone zmieszanym z cukrem i sokiem z cytryny. :)Smacznego ;)