ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na ciasto, które jest zamówieniem mojego chłopaka. Klasyczne carrot cake z kremem. Trochę bałam się pieczenia w gazowym piekarniku (nigdy wcześniej tego nie robiłam, od zawsze używałam elektrycznego), teoretycznie ciasto powinno się piec przez 40-50 minut, ja swoje wyjęłam już po 30 z obawy przed spaleniem. Wyszło lekko chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku.
składniki na ciasto:
2 jajka
200 g brązowego cukru
200 g mąki
150 ml oleju
4 średnie marchewki (starte)
garść orzechów włoskich
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
składniki na krem:
250 g mascarpone
2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki cukru pudru
Do naczynia wsypujemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugim naczyniu miksujemy jajka, po chwili dodajemy cukier i olej, nie przestajemy miksować aż do połączenia się składników. Do powstałej wsypujemy pokruszone orzechy i marchewkę i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Wsypujemy do masy składniki z pierwszego naczynia i nie przestajemy mieszać aż do momentu, w którym przestaniemy widzieć ślady po mące. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem, jak już wspominałam ja wyjęłam swoje już po 30 minutach).
W czasie studzenia ciasta zabieramy się za krem. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy przez 5 minut na gładką masę (ilość cukru pudru jest zależna od naszego smaku, ja dodałam 3/4 szklanki). Rozprowadzamy krem na ostudzone ciasto i gotowe! Smacznego!
Źródło:http://kiedyzjemy.blogspot.com/2014/01/ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone.html