Wykonanie
Dzisiaj przepis na ciasto, które jest zamówieniem mojego chłopaka. Klasyczne carrot
cake z kremem. Trochę bałam się pieczenia w gazowym piekarniku (nigdy wcześniej tego nie robiłam, od zawsze używałam elektrycznego), teoretycznie ciasto powinno się piec przez 40-50 minut, ja swoje wyjęłam już po 30 z obawy przed spaleniem. Wyszło lekko chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku.składniki na ciasto:2
jajka200 g
brązowego cukru200 g
mąki150 ml
oleju4 średnie
marchewki (starte)garść
orzechów włoskich1,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliskładniki na krem:250 g
mascarpone2 łyżki
soku z cytryny3/4 szklanki
cukru pudruDo naczynia wsypujemy
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę i
sól. W drugim naczyniu miksujemy
jajka, po chwili dodajemy
cukier i
olej, nie przestajemy miksować aż do połączenia się składników. Do powstałej wsypujemy pokruszone
orzechy i
marchewkę i mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Wsypujemy do masy składniki z pierwszego naczynia i nie przestajemy mieszać aż do momentu, w którym przestaniemy widzieć ślady po
mące. Przelewamy masę do formy i pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem, jak już wspominałam ja wyjęłam swoje już po 30 minutach).W czasie studzenia ciasta zabieramy się za krem. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy przez 5 minut na gładką masę (ilość
cukru pudru jest zależna od naszego smaku, ja dodałam 3/4 szklanki). Rozprowadzamy krem na ostudzone ciasto i gotowe! Smacznego!