Wykonanie
Ciasto:4
jajka375 g
cukru pudru300 ml
oleju340 g
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu350 g
marchwi (masa po obraniu, starta na drobnych oczkach)250 g
orzechów włoskich (posiekanych)Krem:ok. 1/3
ananasa330 g
śmietany 30%150 g
serka mascarponepozostały
ananas zostanie przeznaczony na kwiatyWykonanie:Pracę warto rozpocząć dzień wcześniej od zrobienia
ananasowych kwiatów.Odkrawamy górną i dolną część
ananasa i obieramy go, poprzez odkrawanie skórki. Pozbywamy się również ciemnych oczek, które pozostały po obieraniu.Następnie
ananasa kroimy bardzo cienko, na plastry.
Kwiaty można zrobić dwoma sposobami - układamy plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy je w piekarniku po 20-30 minut w 130 st., najpierw z jednej, później z drugiej strony, a następnie układamy je w foremce na muffiny, aby uzyskać kształt kwiatka. Drugim sposobem jest pieczenie ok. 40 minut w podobnej temperaturze (lub nieco wyższej) już ułożonego
ananasa w foremkach.Aby zrobić babeczki najpierw musimy ubić
cukier razem z
jajkami oraz
olejem, a
mąkę i inne sypkie składniki przesiać do oddzielnego naczynia.Następnie dodajemy
mąkę do mokrej masy i mieszamy. Na koniec dodajemy
marchewkę i
orzechy.Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., a papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości
ciastem. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka.Kiedy babeczki już się studzą, możemy zrobić krem. Pamiętajmy, że i
śmietana i
serek powinny być schłodzone. Najpierw ubijamy
śmietanę, pod koniec dodajemy
serek i
cukier puder (ile dodacie, zależy od Waszych upodobań, babeczki są dość słodkie) i ponownie ubijamy, aż uzyskamy jednolitą masę.Na koniec dodajemy do niej drobno pokrojonego
ananasa (tylko miękkie części, środek jest twardy) i mieszamy.W każdej babeczce robimy mały otwór, można to zrobić specjalnym przyrządem do wydrążania muffinek lub takim do wydrążania
jabłek lub po prostu łyżeczką.
Każdy otwór wypełniamy kremem, robimy niewielką czapeczkę z kremu na wierzchu naszej babeczki i układamy kwiatek, lekko dociskając.Chłodzimy, aby krem stężał i babeczki są gotowe!Smacznego!