Wykonanie
Intrygujące ciasto z delikatną chmurką
mascarpone...
Ten uroczy,
marchewkowy torcik podbił ostatnio moje
serce. Kiedyś piekłam już ciasto
marchewkowe, jednak bez dodatku
ananasa i to nie było to samo! Ten nowy, ulepszony przepis jest zdecydowanie godny polecenia.
Ananas w połączeniu z
orzechami włoskimi,
kokosem i
marchewką daje ciasto o bardzo ciekawym smaku. Można je zrobić z dowolną
mąką, także pszenną, ale zdecydowanie zdrowsze, a równie pyszne będzie, jeśli użyjemy
mąki orkiszowej. Ciasto
marchewkowe można przełożyć delikatną masa z
serka mascarpone, choć bez masy też smakuje świetnie.Składniki (na okrągłą blaszkę średnicy około 22 cm):170 g obranej
marchewki,80 g
orzechów włoskich,70 g
wiórków kokosowych,120 g
ananasa (świeżego lub z puszki),3
jajka,90 g
cukru trzcinowego,130 ml
oleju roślinnego,100 g
mąki, np. orkiszowej,łyżeczka
cynamonu,1,5 łyżeczki
sody,2 szczypty
soli,3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia.Na masę:170 g
serka mascarpone,5 łyżek
cukru pudru.
Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o cienkich oczkach.
Ananasa kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Orzechy włoskie siekamy drobno.Ubijamy pianę z
jajek (
białka razem z
żółtkami). Stopniowo dodajemy do niej
cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie gładka i bardzo puszysta. Następnie dodajemy stopniowo
olej i szybko ucieramy.Do masy jajecznej dodajemy startą na tarce
marchewkę,
orzechy włoskie,
ananasa i
wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.W osobnej miseczce mieszamy ze sobą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
cynamonem,
solą. Po czym dodajemy je do całości i mieszamy łyżką.Ciasto pieczemy w okrągłej blaszce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 °C przez godzinę.W tym czasie przygotowujemy masę miksując przez bardzo krótką chwilę
serek mascarpone z
cukrem pudrem, odkładamy ją na chwilę do lodówki.Po ostygnięciu ciasto dzielimy na pół, przekładamy masą, ozdabiamy
orzechami włoskimi. Wkładamy na jakiś czas do lodówki, aby masa zastygła.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))