Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z
kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny
czosnkowy sos jogurtowo -
majonezowy, dużo warzyw i gyros z
kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto.Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu,
mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :)

Składniki na placki tortilli (8 sztuk):500 ml
mąki pszennejpół płaskiej łyżeczki
soli3 łyżki
oleju170 ml gorącej
wodySkładniki na sos:1 małe opakowanie
jogurtu naturalnego (o pojemności około 200 g)2 czubate duże łyżki
majonezu3 czubate duże łyżki
keczupu2 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku1 czubata mała łyżeczka siekanego
koperku (świeżego lub mrożonego)1/4 płaskiej łyżeczki
soliSkładniki na gyros z
kurczaka:nieduża podwójna
pierś z kurczaka4 ząbki
czosnku (przeciśnięte przez praskę)3 łyżki
oliwyczubata łyżeczka
suszonego oreganopłaska łyżeczka
papryki słodkiejpłaska łyżeczka
papryki ostrejpłaska łyżeczka
majerankupłaska łyżeczka
rozmarynupłaska łyżeczka
tymianku1/2 płaskiej łyżeczki
soli1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego
pieprzu1/2 płaskiej łyżeczki mielonego
kminkuszczypta
cukruszczypta
chiliPotrzebne warzywa:malutka
kapusta pekińska1
papryka czerwona1/2 puszki
papryki konserwowej1
czerwona cebulaWykonanie:Przygotowanie warzyw:
Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki.
Kukurydzę konserwową odsączamy z soku.
Cebulę kroimy na cienkie półkrążki.Aby przygotować
sos jogurtowo -
majonezowy, wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki.Przygotowanie gyrosa z
kurczaka:Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe, cienkie paseczki i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
oliwę i wszystkie wymienione
przyprawy i
zioła. Całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.Po upływie godziny możemy smażyć
mięso.
Kurczaka wrzucamy partiami na dużą, bardzo mocno nagrzaną patelnię. Jeśli do smażenia
kurczaka używamy patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, to nie dajemy na nią żadnego tłuszczu. Wystarczy
oliwa, która jest dodana do
mięsa. Taką ilość
kurczaka trzeba podzielić na 2 -3 części. Wrzucając na patelnię za dużo
kurczaka na raz,
mięso zacznie puszczać sok i
zrobi się suche.
Kurczaka obsmażamy około 4 minuty, kilka
razy mieszając.
Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest apetycznie podpieczone i wrzucamy następną partię.Przygotowanie tortilli:
Mąkę i
sól wsypujemy do miski. Dodajemy
olej i gorącą
wodę (dopiero, co zagotowaną). Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Pierwszą minutę wyrabiamy mikserem z hakiem, następnie, gdy ciasto przestygnie, ugniatamy je rękoma (wyrobione ciasto na tortillę powinno być miękkie i nie może lepić się do rąk). Tak długie wyrabianie sprawi, że tortilla będzie elastyczna.Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło.Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Stolnicę delikatnie oprószamy
mąką i każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek. Powinien on
mieć wymiary pasujące do patelni, na której będziemy smażyć tortillę. Nie powinien być większy. Nie musi natomiast być idealnie okrągły. Cały urok tych domowych placuszków polega na tym, że widać, że nie są wykrajane przez maszynę.Tortillę smażymy na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Nie używamy bowiem do jej smażenia tłuszczu. Ja tortillę robię na patelni teflonowej.Zanim zacznę smażyć tortillę (na patelni teflonowej), przygotowuję jeszcze jedną patelnię, obojętnie jaką. Podgrzewam ją i zdejmuję z ognia. Na nią odkładam usmażone tortille.Patelnię teflonową bardzo mocno nagrzewamy.Placki tortilli kładziemy kolejno na patelni i smażymy z obu stron. Tortillę smażymy krótko. Około 40 - 60 sekund na pierwszej stronie i 30 - 40 sekund na drugiej stronie. Im cieniej rozwałkowaliśmy ciasto w placku tortilli, tym krócej trwa jej smażenie. Dzięki krótkiemu smażeniu tortilla zachowuje elastyczność. Podczas smażenia, na tortilli będą pojawiać się pęcherzyki powietrza, a kolor placka zmieni się na jaśniejszy.Tortillę zdejmujemy z patelni, gdy pojawią się na niej charakterystyczne, brązowe plamki, a ciasto zjaśnieje. Jeśli tortilla zbyt wolno się zarumienia i widzimy, że w podanym czasie nie jest dopieczona, musimy bardziej podgrzać patelnię.Usmażone tortille odkładamy na drugą przygotowaną (podgrzaną) patelnię, kładąc jedną na drugiej i od razu przykrywamy ściereczką. Trzymamy je cały czas przykryte. W przeciwnym razie obeschną i stracą na elastyczności.Tortille zawijamy:Na każdej tortilli układamy dość sporo warzyw, gyrosa i sos. Tortillę zawijamy i podajemy.Smacznego :)