Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na
sałatkę gyros z
sosem czosnkowym, która doskonale sprawdzi się na imprezkach i domowych uroczystościach. Idealna na zbliżającą się ostatnią sobotę karnawału :)
Sałatka gyros może być również traktowana jako nadzienie do tortilli.

Do zamarynowania
mięsa do sałatki gyros można użyć kupnej
przyprawy do gyrosa. Ja jednak zachęcam do przygotowania
mięsa z
przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny.Składniki (około 10 porcji):1 podwójna
pierś z kurczaka2
czerwone papryki1
czerwona cebula1 puszka
kukurydzy konserwowej6
ogórków konserwowych1 mała
kapusta pekińska8 łyżek
keczupu łagodnego350 g
jogurtu naturalnego (duże opakowanie)1 łyżka
majonezu3 łyżeczki siekanego
koperku świeżego lub mrożonego3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól i
pieprzSkładniki na marynatę do
piersi z kurczaka:3 łyżki
oliwy4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskęczubata łyżeczka
oreganopłaska łyżeczka
rozmarynupłaska łyżeczka
tymiankupłaska łyżeczka
majerankupłaska łyżeczka
słodkiej paprykipłaska łyżeczka
ostrej paprykipół płaskiej łyżeczki mielonego
kminkupół płaskiej łyżeczki zmielonego
pieprzupół płaskiej łyżeczki
soliszczypta
chiliPrzygotowanie
mięsa:Piersi myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia.Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej.Po tym czasie możemy usmażyć
kurczaka. Ważne, aby smażąc
kurczaka, wrzucać go partiami na bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość
mięsa trzeba podzielić na 2 - 3 części. Jeśli wrzucimy na patelnię zbyt dużo
mięsa na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok i
zrobi się suchy.
Kurczaka obsmażamy z obu stron. Smażymy go krótko. Łączny czas smażenia to około 4 - 5 minut.
Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest zarumienione, podpieczone.
Kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie dodaję
oliwy na patelnię. Wystarczy ta, która jest dodana do
kurczaka.
Kurczaka studzimy.Wykonanie sałatki:Najpierw przygotowujemy
sos czosnkowy. W tym celu w misce mieszamy
jogurt,
majonez,
koperek i
czosnek. Całość doprawiamy
pieprzem i
solą.
Kapustę kroimy w cienkie, małe paski.
Ogórki,
cebulę,
paprykę kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy.W szklanej misce układamy kolejne warstwy sałatki:
kapustę,
kurczaka,
ogórki,
cebulę, 4 łyżki
keczupu + połowę przygotowanego
sosu czosnkowego,
kukurydzę,
paprykę, 4 łyżki
keczupu + pozostały
sos czosnkowy,
kapustę.
Sałatkę podajemy schłodzoną. Przechowujemy ją w lodówce.Smacznego :)