ßßß Cookit - przepis na Sałatka gyros z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na sałatkę gyros z sosem czosnkowym, która doskonale sprawdzi się na imprezkach i domowych uroczystościach. Idealna na zbliżającą się ostatnią sobotę karnawału :)
Sałatka gyros może być również traktowana jako nadzienie do tortilli.
Do zamarynowania mięsa do sałatki gyros można użyć kupnej przyprawy do gyrosa. Ja jednak zachęcam do przygotowania mięsa z przyprawami skomponowanymi samodzielnie. Jak dla mnie gyros tak przyprawiony jest idealny.
Składniki (około 10 porcji):
1 podwójna pierś z kurczaka
2 czerwone papryki
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
6 ogórków konserwowych
1 mała kapusta pekińska
8 łyżek keczupu łagodnego
350 g jogurtu naturalnego (duże opakowanie)
1 łyżka majonezu
3 łyżeczki siekanego koperku świeżego lub mrożonego
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz
Składniki na marynatę do piersi z kurczaka:
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
czubata łyżeczka oregano
płaska łyżeczka rozmarynu
płaska łyżeczka tymianku
płaska łyżeczka majeranku
płaska łyżeczka słodkiej papryki
płaska łyżeczka ostrej papryki
pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu
pół płaskiej łyżeczki soli
szczypta chili
Przygotowanie mięsa:
Piersi myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy na małe, cienkie (około 3 milimetry) kawałki i wkładamy do zamykanego naczynia.
Dodajemy wszystkie składniki marynaty, całość mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Mięso można zamarynować nawet dzień wcześniej.
Po tym czasie możemy usmażyć kurczaka. Ważne, aby smażąc kurczaka, wrzucać go partiami na bardzo mocno nagrzaną patelnię. Taką ilość mięsa trzeba podzielić na 2 - 3 części. Jeśli wrzucimy na patelnię zbyt dużo mięsa na raz, zamiast się obsmażać, zacznie puszczać sok i zrobi się suchy.
Kurczaka obsmażamy z obu stron. Smażymy go krótko. Łączny czas smażenia to około 4 - 5 minut. Mięso zdejmujemy z patelni, gdy jest zarumienione, podpieczone.
Kurczaka robię na patelni teflonowej, więc nie dodaję oliwy na patelnię. Wystarczy ta, która jest dodana do kurczaka.
Kurczaka studzimy.
Wykonanie sałatki:
Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy. W tym celu w misce mieszamy jogurt, majonez, koperek i czosnek. Całość doprawiamy pieprzem i solą.
Kapustę kroimy w cienkie, małe paski.
Ogórki, cebulę, paprykę kroimy w kostkę.
Kukurydzę odsączamy.
W szklanej misce układamy kolejne warstwy sałatki: kapustę, kurczaka, ogórki, cebulę, 4 łyżki keczupu + połowę przygotowanego sosu czosnkowego, kukurydzę, paprykę, 4 łyżki keczupu + pozostały sos czosnkowy, kapustę.
Sałatkę podajemy schłodzoną. Przechowujemy ją w lodówce.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/02/saatka-gyros-z-sosem-czosnkowym.html