ßßß Cookit - przepis na ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI

ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI

nazwa

Wykonanie

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa.
SKŁADNIKI :
150 g kiełbasy chorizo
300 g chudej wieprzowiny
1 puszka pomidorów
1/2 puszki białej fasolki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 litry bulionu
4 ziemniaki
włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera )
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
kilka podpieczonych krewetek
PRZYGOTOWANIE :
W garnku podpiekamy pokrojoną cebulę, czosnek, chorizo i mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę, paprykę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wlewamy bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą i słodką papryka. Dodajemy fasolę i mieszamy.
Krewetki wcześniej podpieczone i doprawione ziołami ( papryką, czosnkiem, kolendrą ) nabijamy na patyczki i podajemy do zupy. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/04/zupa-chorizo-z-pieczonymi-krewetkami.html