Wykonanie
Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa
kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej
kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych
krewetek i chrupiącego
pieczywa.

SKŁADNIKI :150 g
kiełbasy chorizo300 g chudej
wieprzowiny1 puszka
pomidorów1/2 puszki
białej fasolki2 łyżeczki
przecieru pomidorowego2 litry
bulionu4
ziemniakiwłoszczyzna (
marchew,
pietruszka, kawałek
selera )1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejuliść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz w ziarnkach
sól,
pieprz słodka i
ostra papryka w proszku do smakukilka podpieczonych
krewetekPRZYGOTOWANIE :W garnku podpiekamy pokrojoną
cebulę,
czosnek, chorizo i
mięso. Dodajemy pokrojoną jarzynę,
paprykę,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz i wlewamy
bulion. Dusimy około 30 minut. Następnie wlewamy
pomidory z puszki, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy, kiedy warzywa i
mięso są już miękkie a zupa znacznie zgęstniała, zakręcamy gaz. Na koniec ponownie doprawiamy do smaku ostrą i
słodką papryka. Dodajemy
fasolę i mieszamy.
Krewetki wcześniej podpieczone i doprawione
ziołami (
papryką,
czosnkiem,
kolendrą ) nabijamy na patyczki i podajemy do zupy. Smacznego.