Wykonanie
Składniki:- 4
buraki- 2
marchewki- 1
pietruszka- 3
ziemniaki- 2-3 łyżki zakwasu na barszcz czerwony- 1 puszka
białej fasoli- 2 kostki
bulionowe- 4
pomidory- 3 łyżki
śmietany 18%- 2
listki laurowe- 4 ziarenka
ziela angielskiego- 4 ziarenka
pieprzu- 4 ząbki
czosnku-
sól-
olejSposób przygotowania:1. Warzywa korzeniowe i
ziemniaki obieramy, płuczemy.
Buraki ścieramy na dużych oczkach, a resztę jarzyn kroimy w kostkę.2. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, wkładamy warzywa,
listki laurowe,
ziele angielskie,
pieprz i smażymy 2 min.3. Kostki
bulionowe rozpuszczamy w 1,5 litra wrzątku.
Bulionem zalewamy warzywa i gotujemy ok. 25 min.4.
Fasolę odsączamy, dodajemy do zupy wraz z zakwasem, zagotowujemy.
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, następnie obieramy je ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 min,5. Do zupy dodajemy obrany i przeciśnięty
czosnek. Przyprawiamy
solą,
pieprzem. Na końcu wlewamy
śmietanę rozmieszaną w połowie szklanki zupy, zagotowujemy.