ßßß Cookit - przepis na Ukraiński barszcz czerwony

Ukraiński barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Prezentujemy przepis, który potrafi zastąpić dwa dania w formie tego jednego barszczu, a to dlatego, że barszcz Ukraiński w porównaniu do naszego tradycyjnego jest bogaty hmm… we wszytko
Sprawdźcie, przetestujcie i podzielcie się opinią. Uwaga! Jego smak uzależnia
Składniki:
3 buraki średniej wielkości
2 udka z kurczaka
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
3 średniej wielkości ziemniaki
ćwiartka kapusty
2 łyżki oleju
5 łyżek koncentratu buraczanego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 żabki czosnku
Kilka kropli soku z cytryny
Sól
Przygotowanie:
Buraki wymyj, obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.
Udka z kurczaka oczyść i umyj. Włóż do garnka i zalej 7 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Do wywaru dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj ok. 30- 40 minut, tak aby udka były miękkie. Gdy będą już gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.
Marchewkę, pietruszkę opłucz i pokrój na cienkie krążki. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój na kawałeczki. Przygotowane warzywa podsmaż na 2 łyżkach oleju. Chłodne buraki pokrój na drobne paseczki i wrzuć do pozostałych warzyw na patelnię. Wszystko podlewaj między czasie wywarem z wcześniej ugotowanego buraka (ok. 4 chochle). Duś wszystko razem jakieś 15- 20 minut. Przełóż do wywaru mięsnego.
Do całości dodaj koncentrat buraczany i pomidorowy. Na sam koniec dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obrane mięso z udek (bez skóry). Dopraw solą i sokiem z cytryny.
Źródło:http://panipanidomu.pl/ukrainski-barszcz-czerwony