ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Przepis na prawdziwy barszcz ukraiński
Barszcz czerwony w wydaniu ukraińskim to kompletnie inne danie niż doskonale nam znany barszcz czerwony. Barszcz ukraiński jest bardzo syty i swobodnie jest w stanie zastąpić dwudaniowy obiad. Wszystko za sprawą tego, że składniki wykorzystane podczas jego gotowania są jego nieodłączną częścią. W związku z tym kawałki kurczaka, buraków czy też pozostałych warzyw wchodzących w skład przygotowania tego barszczu ukraińskiego są jego częścią i to właśnie one go charakteryzują. Sprawdźcie, przetestujcie i podzielcie się swoją opinią. Uwaga! Jego smak uzależnia 🙂
Z nowinek, którymi chcielibyśmy się jeszcze z wami podzielić to informacja dotycząca tego co charakteryzuje prawdziwy barszcz ukraiński. Są to czosnek oraz małe bułeczki (pampuszki) polane sosem czosnkowym.
Składniki:
3 buraki średniej wielkości
2 udka z kurczaka
4 ziarenka ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
3 średniej wielkości ziemniaki
ćwiartka kapusty
2 łyżki oleju
5 łyżek koncentratu buraczanego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
Kilka kropli soku z cytryny
Sól
Przygotowanie:
Buraki wymyj, obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.
Udka z kurczaka oczyść i umyj. Włóż do garnka i zalej 7 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Do wywaru dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj ok. 30- 40 minut, tak aby udka były miękkie. Gdy będą już gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.
Marchewkę, pietruszkę opłucz i pokrój na cienkie krążki. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój na kawałeczki. Przygotowane warzywa podsmaż na 2 łyżkach oleju. Chłodne buraki pokrój na drobne paseczki i wrzuć do pozostałych warzyw na patelnię. Wszystko podlewaj między czasie wywarem z wcześniej ugotowanego buraka (ok. 4 chochle). Duś wszystko razem jakieś 15- 20 minut. Przełóż do wywaru mięsnego.
Do całości dodaj koncentrat buraczany i pomidorowy. Na sam koniec dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obrane mięso z udek (bez skóry). Dopraw solą i sokiem z cytryny.
Gotowy barszcz ukraiński jedz zawsze gorący.
Sprawdź również inne przepisy na zupy dostępne na naszym blogu.
Barszcz czerwony
Bulion warzywny
Zupa pomidorowa
Zupa kalafiorowa
Zupa koperkowa
Źródło:http://panipanidomu.pl/barszcz-ukrainski