Wykonanie
Przepis na prawdziwy barszcz ukraińskiBarszcz czerwony w wydaniu ukraińskim to kompletnie inne danie niż doskonale nam znany barszcz czerwony. Barszcz ukraiński jest bardzo syty i swobodnie jest w stanie zastąpić dwudaniowy obiad. Wszystko za sprawą tego, że składniki wykorzystane podczas jego gotowania są jego nieodłączną częścią. W związku z tym kawałki
kurczaka,
buraków czy też pozostałych warzyw wchodzących w skład przygotowania tego barszczu ukraińskiego są jego częścią i to właśnie one go charakteryzują. Sprawdźcie, przetestujcie i podzielcie się swoją opinią. Uwaga! Jego smak uzależnia 🙂
Z nowinek, którymi chcielibyśmy się jeszcze z
wami podzielić to informacja dotycząca tego co charakteryzuje prawdziwy barszcz ukraiński. Są to
czosnek oraz małe bułeczki (pampuszki) polane
sosem czosnkowym.Składniki:3
buraki średniej wielkości2
udka z kurczaka4 ziarenka
ziela angielskiego4 ziarenka
pieprzu2
listki laurowe2
marchewki1
pietruszka3 średniej wielkości
ziemniakićwiartka
kapusty2 łyżki
oleju5 łyżek koncentratu buraczanego1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 ząbki
czosnkuKilka kropli
soku z cytrynySólPrzygotowanie:
Buraki wymyj, obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe wyciągnij z
wody i pozostaw do wystudzenia.
Udka z kurczaka oczyść i umyj. Włóż do garnka i zalej 7 szklankami
wody. Doprowadź do wrzenia. Do
wywaru dodaj
ziele angielskie,
pieprz i
liście laurowe. Gotuj ok. 30- 40 minut, tak aby udka były miękkie. Gdy będą już gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.
Marchewkę,
pietruszkę opłucz i pokrój na cienkie krążki.
Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Kapustę pokrój na kawałeczki. Przygotowane warzywa podsmaż na 2 łyżkach
oleju. Chłodne
buraki pokrój na drobne paseczki i wrzuć do pozostałych warzyw na patelnię. Wszystko podlewaj
między czasie
wywarem z wcześniej ugotowanego
buraka (ok. 4 chochle). Duś wszystko razem jakieś 15- 20 minut. Przełóż do
wywaru mięsnego.Do całości dodaj koncentrat buraczany i
pomidorowy. Na sam koniec dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i obrane
mięso z udek (bez skóry). Dopraw
solą i
sokiem z cytryny.Gotowy barszcz ukraiński jedz zawsze gorący.Sprawdź również inne przepisy na zupy dostępne na naszym blogu.Barszcz czerwony
Bulion warzywnyZupa pomidorowaZupa kalafiorowaZupa koperkowa