ßßß
Z nowinek, którymi chcielibyśmy się jeszcze z wami podzielić to informacja dotycząca tego co charakteryzuje prawdziwy barszcz ukraiński. Są to czosnek oraz małe bułeczki (pampuszki) polane sosem czosnkowym.Składniki:3 buraki średniej wielkości2 udka z kurczaka4 ziarenka ziela angielskiego4 ziarenka pieprzu2 listki laurowe2 marchewki1 pietruszka3 średniej wielkości ziemniakićwiartka kapusty2 łyżki oleju5 łyżek koncentratu buraczanego1 łyżka koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnkuKilka kropli soku z cytrynySólPrzygotowanie:Buraki wymyj, obierz i ugotuj do miękkości. Gotowe wyciągnij z wody i pozostaw do wystudzenia.Udka z kurczaka oczyść i umyj. Włóż do garnka i zalej 7 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia. Do wywaru dodaj ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotuj ok. 30- 40 minut, tak aby udka były miękkie. Gdy będą już gotowe wyciągnij je i pozostaw do ostudzenia.Marchewkę, pietruszkę opłucz i pokrój na cienkie krążki. Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kapustę pokrój na kawałeczki. Przygotowane warzywa podsmaż na 2 łyżkach oleju. Chłodne buraki pokrój na drobne paseczki i wrzuć do pozostałych warzyw na patelnię. Wszystko podlewaj między czasie wywarem z wcześniej ugotowanego buraka (ok. 4 chochle). Duś wszystko razem jakieś 15- 20 minut. Przełóż do wywaru mięsnego.Do całości dodaj koncentrat buraczany i pomidorowy. Na sam koniec dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku i obrane mięso z udek (bez skóry). Dopraw solą i sokiem z cytryny.Gotowy barszcz ukraiński jedz zawsze gorący.Sprawdź również inne przepisy na zupy dostępne na naszym blogu.Barszcz czerwonyBulion warzywnyZupa pomidorowaZupa kalafiorowaZupa koperkowa