Wykonanie
Grochówka dobra na wszystko , któż z nas nie pokusiłby się na pożywną i rozgrzewającą zupę w mroźny zimowy poranek . Bardzo prosta w przygotowaniu , podana z
pieczywem może zastąpić danie główne.
składniki na 6 porcji200 g
grochu łuskanego w połówkach10 średnich
ziemniaków25 dag
kiełbasy20 dag
wędzonego boczkuwłoszczyzna (3
marchewki, 1
pietruszka, pół
pora, pół
selera )2 ząbki
czosnkuliść laurowyziele angielskie1 większa
cebulasól i
pieprzprzepis
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy razem z pokrojoną
cebulką i
kiełbasą .
Groch namaczamy na kilka godzin w zimnej wodzie, a następne gotujemy w tej samej wodzie w której się moczył, do miękkości, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Do gotującego się
wywaru wrzucamy podsmażony
boczek z
cebulką i
kiełbasą, dodajemy pokrojoną
włoszczyznę,
czosnek i
ziemniaki, zupę doprawiamy
solą i
pieprzem. Zupę podajemy z
pieczywem .