Wykonanie
Niezwykle aromatyczna i sycąca "grochówka",
doda energii, niesamowicie rozgrzeje i postawi na nogi w chłodne dni.
Składniki :- 250 g
grochu łuskanego połówki- 20 dkg
wędzonej kiełbasy- 30 dkg
wędzonego boczku- 4 większe
ziemniaki- 1
marchew- 1
pietruszka- kawałek
selera- mała
cebula- kawałek
pora- 2 ząbki
czosnku- przeprawy:
sól,
pieprz,
majeranek,
natka pietruszki lub
koperek,
liść laurowy,
ziele angielskiePrzygotowanie:
Groch przepłukać w wodzie i namoczyć na około 10 godzin. Po tym czasie nadmiar
wody odlać,
groch przełożyć do garnka z
wodą, zagotować. Odcedzić zebrane z wierzchu szumowiny. Dodać
ziele angielskie,
liść laurowy,
seler,
por,
sól,
pieprz i gotować na małym ogniu.
Pietruszkę i
marchew zetrzeć na tartce, dodać do
wywaru.
Cebulę przekroić na pół, opalić na gazie lub przypiec na patelni do lekkiego zaczernienia oraz wrzucić do garnka. Przypalona
cebula nada zupie niesamowitego aromatu. Gdy już
groch będzie miękki dodać pokrojone i podsmażone
mięso (
boczek i
kiełbasę). Obrać
ziemniaki, pokroić w niewielką kostkę i dodać do
wywaru. Wkroić
czosnek. Zupa jest gotowa gdy
groch się zaczyna rozpadać, rozpadająca się część
grochu zagęści zupę, dzięki
czemu nie jest konieczne robienie dodatkowej zasmażki z
mąki. Na koniec ponownie przyprawić
solą i
pieprzem do otrzymania pożądanego smaku. Wyłączyć zupę, zasypać
majerankiem (2-3 łyżki). Przed podaniem można posypać świeżą
natką pietruszki lub
koperkiem. Podawać z
pieczywem.