Wykonanie
Z warsztatów w Zrębicach przywieźliśmy wędzone kości. Prawdziwe. Sami je wycinaliśmy, sami peklowaliśmy, sami wieszaliśmy w wędzarni. No, to nie pozostało nic innego niż ugotować grochówkę na wędzonych kościach. Wyszła pyszna. Moje poprzednie doświadczenia z kośćmi, podobno wędzonymi, kupionymi w pobliskim sklepie mięsnym, były takie, że cała zupa na nich ugotowana wylądowała w toalecie. Tylko do tego się nadawała. Nigdy więcej sklepowych pseudo wędzonek!
Składniki:
wywar:900 g kości wieprzowych wędzonych2000 - 2500 ml
wody1
cebula - przypieczona
włoszczyzna -
marchewka pietruszka,
seler,
por2
liście laurowekilka ziarenek
angielskiego zielakilka ziarenek
pieprzudo zupy:230 g
grochu łuskanego100 g
boczku pokrojonego w kostkę2
ziemniaki, pokrojone w kostkę100 g
kiełbasy - dałam domową wędzoną1/2
cebuli pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnkumajeranekolejprzygotowanie
Groch opłukać, zalać zimna
wodą i odstawić. Kości zalać zimną
wodą, dodać
włoszczyznę,
liście laurowe,
pieprz,
ziele angielskie, gotować
wywar - ok godziny. Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć
cebulę aż lekko zmięknie, dodać
boczek, przesmażać do wytopienia.
Wywar przecedzić, wsypać odcedzony
groch, dodać
cebulę i
boczek. Przykryć i gotować tak długo aż
groch będzie zupełnie miękki. W
między czasie obrać kości z resztek
mięsa. Na patelni podsmażyć
kiełbasę. Do zupy dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki i podsmażona
kiełbasę,
czosnek, gotować aż
ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawić
majerankiem, dodać obrane
mięso, podawać gorącą. Smacznego!