Wykonanie
Bogracz to taki bardziej rzadki gulasz, z dużą ilością
mięska,
papryki, z
ziemniakami lub kluskami.Ze względu na dużą zawartość
mięsa ta aromatyczna węgierska zupajest b ardzo pożywna i sycąca.Dobry pomysł na obiad bardziej jesienią niż latem,bo wspaniale rozgrzewa.Jest pikantna i treściwa, więc spokojnie zaspokoi nie jeden
męski głód ... :-)Wspaniałe danie jednogarnkowe.Składniki:600 g
wieprzowiny (u mnie
łopatka)2
marchewki2
pietruszki2
cebule2
ziemniakiczerwona papryka4 łyżki
przecieru pomidorowego,1 łyżka pikantnego
ketchupu,3 łyżki
olejuliść laurowyziele angielskiesól,
pieprz czarnyostra mielona
paprykabulion
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, na mocno rozgrzanym
oleju. Dorzucamy pokrojoną
cebulę oraz
czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy
bulion wraz z
pietruszką i
marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już
mięso wraz z
papryką przekładamy do naszego
bulionu, doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką, dokładamy
przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę
ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną
ketchupu pikantnego lub odrobiną
cukru.