Wykonanie
Zupa gulaszowa z mnóstwem warzyw to pyszny, sycący i pożywny posiłek dla całej rodziny. Jest to prosta w przygotowaniu choć nieco czasochłonna zupa, która doskonale smakuje podana z
pieczywem i z powodzeniem może zastąpić danie główne.

składniki na 5 porcji50 dag
mięsa wieprzowego400 g
kukurydzy konserwowej z puszki2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki3 łyżki
koncentratu pomidorowego250 g
ketchupu kieleckiegoo smaku
śliwkowymkilka ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe3 łyżki
oleju do smażenia1
czerwona papryka1
cebula3 ząbki
czosnku1
marchew1
pietruszkakawałek
selera4
ziemniaki6
pieczarekczarny pieprzsólprzepis
Cebulę drobno siekamy, obrane ząbki
czosnku,
marchewkę i
pietruszkę kroimy w plasterki,
pieczarki w półplasterki,
czerwoną paprykę i
ziemniaki kroimy w kostkę a
mięso w nieduże kawałki.Do garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną
cebulkę i
czosnek, całość mieszamy i delikatnie rumienimy, dodajemy
mięso i wszystko smażymy około 10 minut na silnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 2 litry zimnej
wody, dodajemy
ziele angielskie oraz
liście laurowe,
marchewkę, przekrojony kawałek
selera oraz
pietruszkę i wszystko gotujemy.Po 20 minutach do zupy dodajemy pokrojone
ziemniaki,
paprykę,
pieczarki oraz odsączoną z zalewy
kukurydzę, wszystko mieszamy i gotujemy kolejne 20 minut.Pod koniec gotowania gdy
mięso będzie już miękkie dodajemy mieloną
paprykę,
koncentrat pomidorowy oraz
ketchup kielecki o smaku
śliwkowym, zupę doprawiamy
solą oraz
czarnym pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy.Gotową zupę podajemy z
pieczywem.