Ryba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste.składniki na 4 porcje500 g filetów rybnych2 cebule3 marchewki1 pietruszka1/2 selerakilka ziaren ziela angielskiego150 g koncentratu pomidorowegoolej do smażeniamąka do panierowania2 liście lauroweczarny pieprzsólprzepisUmyte i osuszone filety rybne kroimy na mniejsze 6-7 centymetrowe kawałki a następnie delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w mące po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone filety zdejmujemy z ognia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Obraną cebulę kroimy w półplasterki a marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.W garnku z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy cebulę aż delikatnie się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte na tarce warzywa i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Pięć minut przed końcem duszenia jarzyny łączymy z koncentratem pomidorowym dokładnie mieszając.