ßßß
Składniki:1/2 kg mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg pieczarek1 duża czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3 cebule2 łyżki koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól, pieprz do smaku2 łyżki mąki2 litry wodymarchewka, seler, pietruszkaSposób przygotowania:1. Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa: marchewkę, seler i pietruszkę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy ok 1 godzinę.2. Mięso z bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę, selera i pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę. Bulion przecedzamy.3. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a pieczarki w grubsze plasterki. Paprykę kroimy w paski lub kostkę.4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a chwilkę potem pieczarki. Dusimy, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.5. Do warzyw dodajemy pokrojone mięso, zalewamy bulionem i dodajemy mielone papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy mąką i doprawiamy solą i pieprzem.Smacznego!!!Źródło: Marta w kuchni