Wykonanie
Dziś propozycja na obiad jednogarnkowy. Podaję z moimi zmianami.
Składniki:1/2 kg
mięsa z kurczaka (u mnie piersi, ale mogą być też udka czy też ćwiartki)1/2 kg
pieczarek1 duża
czerwona papryka (u mnie była kolorowa z zamrażarki)3
cebule2 łyżki
koncentratu pomidorowegoolej2 łyżeczki mielonej
papryki słodkiej1/2 łyżeczki mielonej
papryki ostrejziele angielskieliść laurowysól,
pieprz do smaku2 łyżki
mąki2 litry
wodymarchewka,
seler,
pietruszkaSposób przygotowania:1.
Mięso dokładnie myjemy, zalewamy zimną
wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dodajemy obrane warzywa:
marchewkę,
seler i
pietruszkę oraz
liść laurowy i
ziele angielskie. Dodajemy odrobinę
soli i gotujemy ok 1 godzinę.2.
Mięso z
bulionu kroimy na mniejsze kawałki, a
marchewkę,
selera i
pietruszkę kroimy w plasterki lub kostkę.
Bulion przecedzamy.3.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a
pieczarki w grubsze plasterki.
Paprykę kroimy w paski lub kostkę.4. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
cebulę, a chwilkę
potem pieczarki. Dusimy, aż
woda z
pieczarek odparuje. Na koniec dodajemy
paprykę i chwilkę całość dusimy. Przekładamy do rondla.5. Do warzyw dodajemy pokrojone
mięso, zalewamy
bulionem i dodajemy mielone
papryki (ostrą i słodką). Gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Na koniec zagęszczamy
mąką i doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!!!Źródło:
Marta w kuchni