ßßß
1 kg filetów z dorszamąka do panierowaniaolej do smażenia4 cebule500 g marchwipietruszkamały kawałek selerapół poraszklanka przegotowanej wodysłoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)liść laurowy2 kulki ziela angielskiegosok z połowy cytrynysól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, łyżka cukru, łyżeczka słodkiej paprykiMarchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach.Cebulę i pora pokroić w piórka.Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli, po tym czasie wrzucić resztę warzyw.Podsmażyć 3 minuty, dolać szklankę wody, liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem do miękkości około 20 minut.Dodać koncentrat, sok z cytryny - jeśli jest za gęste dodać trochę wody jeszcze, chwilę smażyć, po czym doprawić do smaku solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, cukrem i słodką papryką.Odstawić i przygotować rybę - można rybę przygotować w trakcie smażenia warzyw.Filety pokroić na mniejsze kawałki, osuszyć, panierować w mące.Usmażyć na rozgrzanym oleju.Na dno głębszego naczynia wyłożyć trochę warzyw, które przykryć warstwą ryby - czynność powtórzyć, pamiętając by górną warstwą były warzywa.