ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku

Ryba po grecku

nazwa

Wykonanie

Znana chyba wszystkim ryba po grecku. U nas pojawia się dość rzadko, ale niekoniecznie tylko podczas świąt. Ja preferuję jeść ją na ciepło, ale można podawać ją też na zimno. Sprawdza się i jako danie obiadowe i na kolację.
Składniki:
800 g dorsza lub morszczuka
500 g marchewki
2 - 3 pietruszki
kawałek selera
2 cebule
100 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
liść laurowy
3 - 5 ziarenek ziela angielskiego
mąka
olej
Wykonanie:
Rybę pokroić na kawałki, doprawić i panierować w mące. Smażyć na oleju. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. W garnku podgrzać olej. Podsmażyć cebulę i dodać starte warzywa. Chwilę razem przesmażyć. Dolać wody, wrzucić liść i ziele i dusić przez około kwadrans. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i jeszcze razem podgotować przez kilka minut, aż woda odparuje. W naczyniu wykładać na przemian podduszone warzywa i rybę.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/12/Ryba-po-grecku.html