Wykonanie
Doskonała zarówno na zimno jak i ciepło. Łatwa w przygotowaniu, choć muszę przyznać, że nieco pracochłonna..Potrzebujecie:-> około 1 kg
ryby (ja wybrałam
dorsza, może być
morszczuk)-> 4
cebule (średniej wielkości)-> 4 - 5
marchewek-> 1-2
pietruszki-> 1/2
selera-> 1 duży
por, lub 2 mniejsze - tylko białe części-> sok z 1/2
cytryny-> słoiczek
koncentratu pomidorowego ~ 200g-> 2 puszki
pomidorów-> 3 łyżki
oleju->
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz w ziarnkach,
sól->
mąka->
przyprawa do ryb (opcjonalnie)I teraz się zaczyna :)
Cebulę kroimy w kostkę,
pora kroimy w piórka,
marchewkę,
selera i
pietruszkę ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Ja w tym roku miałam wygodnie, ponieważ użyłam maszynki, która starła wszystko za mnie :)Do dużego garnka wlewamy trochę
oleju, wrzucamy posiekaną
cebulę, dodajemy
soli (wtedy szybciej puści sok), 2-3
listki laurowe, kilka ziaren
pieprzu,
ziela angielskiego i szklimy, co chwilę mieszając. Po kilku minutach dodajemy
pora, mieszamy i szklimy dalej :)Dokładamy starte warzywa, podlewamy szklanką, dwoma
wody, zmniejszamy gaz i dusimy - jakieś, powiedzmy 20 minut. Następnie dokładamy
pomidory z puszki i
koncentrat pomidorowy. Mieszamy.Zostawiamy na wolnym ogniu około 1-1,5h co chwilę mieszając, aż do czasu gdy warzywa będą idealne - i tutaj Wasza decyzyjność, albo do miękkości, albo do stanu tzw. "na ząb" czyli takie nie całkiem miękkie ;)Podczas gdy nasze warzywa dochodzą zajmujemy się
rybą. Ja pokroiłam ją w niewielkie kawałki, posypałam
przyprawą do ryb i nieco
solą, oprószyłam
mąką i usmażyłam na
oliwie.Gdy całość była gotowa, wymieszałam i... i od razu zjadłam porcję :)Smacznego!