ßßß
350-400g łopatki wieprzowej2 średniej wielkości cebule2 czerwone papryki250g pieczarek2-3 średniej wielkości marchewki2 ziemniaki2 ząbki czosnku3 łyżeczki koncentratu pomidorowego2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegoprzyprawa do gulaszu, u mnie od Przyprawy Świata Gdyniaolej, sól, pieprz1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę pozbawioną gniazd nasiennych w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.2. Łopatkę myjemy, kroimy w kostkę i obsypujemy przyprawą do gulaszu. Dodajemy do cebuli. Smażymy około 10-15 minut.3. Pieczarki kroimy w plastry i również przekładamy do garnka. Dusimy kilka minut.4. Do garnka wlewamy 1,75 litra wody. Marchewkę i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Wrzucamy go garnka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem. Całość gotujemy około 1h, na wolnym ogniu.5. Na koniec do zupy dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu.


