ßßß
Bardzo pożywne danie, idealne na zimę. Dodatek musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką.Składniki:1 kg łopatki wieprzowej1 cebula200 g pieczarek1 duża marchewka3-4 łyżki zielonego groszku2 łyżki musztardyząbek czosnkuziele angielskieliście laurowesólpieprz1 łyżka mąki2 łyżki olejuMięso pokroić w kostki. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować.