Wykonanie
Lubię lekkie, niemal dietetyczne dania, które jednak są pełne smaku, aromatycznych przypraw i świeżych
ziół. No i trochę tęsknię za orientalnymi
smakami, które swego czasu dość dobrze poznaliśmy w Dubaju. Kuchnia hinduska była tam wówczas bardzo powszechna. W domu sięgam po najprostsze z nich, które niewielkim nakładem czasu i energii
mogę sama zrobić. Takim daniem, z rodowodem z kuchni indyjskiej, ale bardzo brytyjskim jest
kurczak tikka
masala - niezwykle aromatyczny i delikatny . No i znów to
powiem - w wolnowarze robi się sam!
Gdy zima nie może się zdecydować, czy wciąż chce zatańczyć bielą, czy już zaprasza wiosnę do walca, zdarzają się szaro-bure dni. W takie dni talerz pysznego, aromatycznego jedzenia i dobra muzyka są zbawienne. Posłuchajcie dziś ze mną "Animal" i Javier Dunn .Lubię mój wolnowar chyba najbardziej łatwość z jaką zaczęło mi przychodzić adaptowanie kolejnych przepisów na gotowanie w wolnowarze właśnie. Bo ja ostatnio trochę zajęta jestem. Ekhemm, nad projektem pracuję, dużo piszę, odgniatam kość ogonową siedząc przy biurku, ale i cieszę się, szczerząc zęby do monitora. No
póki co o tym sza! Gdy zatem
mogę w kilka minut przygotować składniki obiadu, wrzucić je do wolnowara, a za 4 godziny
mieć gorący, pachnący obiad, to ja tak, tak bardzo jestem na TAK! W zasadzie gotowa jestem by zostać ambasadorem wolnowarów, anyone?
W domu chorujący syn, o apetycie zapaśnika przed zawodami, no i gdybym tak miała przygotowywać codziennie inny, ale wypasiony obiad, to na nic innego czasu by nie starczyło przecie. A tu
ryż przygotowuję w ciągu 7-8 minut,
potem już sam dochodzi "w gaciach". Nakładam na półmiski parujący
ryż,
kurczaka w wyśmienitym
sosie pomidorowym z orientalną nutą, podaję miseczkę miętowej raity i zajadając wyśmienitym obiadem, gapimy się przez okno na psy przeganiające zimę z ogrodu. Czy to już przedwiośnie za
rogiem ?
Kurczak tikka
masala najsmaczniejszy jest, gdy użyjemy
mięsa z udek, a nie z piersi. Jesli jednak nie lubisz, lub nie masz czasu na usuwanie skórki i kości, spróbuj zrobić tikka
masala z
mięsem z udźca (nie piersi!)
indyka. I jak zawsze - kupcie
kurczaka ekologicznego lub zagrodowego, odwdzięczą się smakiem w potrawie, promis!To danie ma wyraźne nuty kuchni indyjskiej, ale ponoć zostało wymyślone w Wielkiej Brytanii, gdzie silne wpływy kuchni indyjskiej mają rodowód od połowy XIX wieku. To ponoć bardzo popularne na Wyspach danie, które pokochacie za smak i prostotę wykonania.
Kurczak tikka
masala to idealna potrawa do przyrządzania w wolnowarze!
Kurczak tikka
masala przyrządzany w wolnowarze jest niesamowicie miękki i delikatny. Aromatyczna marynata, proste warzywa, powszechnie dziś dostępne orientalne
przyprawy i długi czas gotowania wybuchają na podniebieniu niesamowitym bogactwem smaku. To co, kiedy gotujecie?1,5 kg podudzi lub
kurczaka200g
jogurtu naturalnego*2
cebule cukrowe5 ząbków
czosnku2-3 łyżki
masła klarowanego3cm kawałek świeżego
imbiru2 łyżeczki
garam masala**2 łyżeczki
chilli1 łyżeczka mielonego kuminu1/2 łyżeczki
kurkumy2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 płaskie łyżeczki
soli450g
pomidorów w puszce lub 600g świeżych, obranych ze skóry200g
mleka kokosowegoświeża
kolendraryż do podaniaUmyj
kurczaka, zdejmij skórę i usuń kości, a
mięso pokrój na ok 4x4cm kawałki. Przełóż
mięso do
jogurtu i odstaw na ok 2-3 godziny lub na noc.
Potem wyjmij
kurczaka z
jogurtu, usuwając jego nadmiar.Na rozgrzanym
maśle klarowanym zeszklij pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany
czosnek, po chwili dodaj starty na tarce świeży
imbir,
garam masala, kumin,
kurkumę,
chilli i
koncentrat pomidorowy. Przesmaż chwilę całość, a
potem wymieszaj z odsączonym z
jogurtu kurczakiem i przełóż do naczynia wolnowara. Dodaj
pomidory, 1 łyżeczkę
soli oraz
mleko kokosowe i wymieszaj wszystko razem. Włącz wolnowar w pozycji HIGH na 4 godziny lub LOW na 7-8 godzin. Przez ostatnie 30 minut podgrzewaj danie bez przykrycia, by sos nieco zgęstniał. Pod koniec ewentualnie dopraw do smaku pozostałą
solą. Podawaj
kurczaka tikka
masala na ugotowanym
ryżu, posyp danie świeżą
kolendrą. Można podać je też z
miętową raitą.*
jogurt i marynowanie w nim jest opcjonalne, można od razu wymieszać
kurczaka z przesmażonymi warzywami i
przyprawami i nastawić wolnowar, dzięki
jogurtowy jednak
kurczak jest bardziej miękki**
garam masala - "gorące
przyprawy" - indyjska
mieszanka przypraw, które najpierw były prażone, a następnie mielone. W składzie ma m.in.
kolendrę,
gorczycę, kumin,
kozieradkę,
goździki,
pieprz,
cynamon,
anyż,
imbir,
czosnek i
kminekMiętowa raita200g maturalnego, gęstego
jogurtu2 ząbki
czosnkupęczek świeżej
miętykawałek zielonej
papryczki chilli1/2 łyżeczki mielonego kuminu1/2 łyżeczki skórki otartej z
cytrynyZblenduj razem
czosnek,
chilli (bez pestek), listki
mięty i
jogurt, wymieszaj z kuminem i
skórką cytrynową. Podawaj do
kurczaka tikka
masala, do
mięs lub warzyw z grilla. To świetny, bardzo orzeźwiający sos!