ßßß
Składniki:- 3 papryki czerwone- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy- 150 ml mleczka kokosowego- czosnek - 2 ząbki- garam masala (około 1 łyżeczki)- sól- papryczka chili- kilka ziaren kolendry (zmielonych)- pół łyżeczki kurkumy- 3 łyżki jogurtu (u mnie grecki)Paprykę myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy czosnek w łupinkach i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-45 min aż papryka będzie miękka.Zdejmujemy skórkę z papryki. Czosnek wyciskamy z łupinek i wrzucamy wszystko do garnuszka.W oddzielnym garnku w międzyczasie gotujemy soczewicę. Soczewicę zalewamy wodą lekko ponad soczewicę i gotujemy do miękkości (około 20-25 min). Kiedy soczewica jest miękka, zdejmujemy z ognia, dodajemy paprykę i czosnek i wszystko blendujemy (wraz z wodą która została z gotującej soczewicy - powinno być jej już niewiele). Dodajemy wszystkie przyprawy, mleczko kokosowe i dokładnie ze sobą mieszamy.Podajemy z kleksem z jogurtu - który dodaje dodatkowego aromatu, a dla tych, co nie lubią zbyt ostrych dań - złagodzi jej ostrość :)SMACZNEGO!!!