Wykonanie
Indyjskiego powiewu ciąg dalszy. Tym razem warzywnie, bez
mięsa, ale dalej z nutką przypraw charakterystycznych dla tej kuchni.
Składniki:- 3
papryki czerwone- 1 szklanka suchej
czerwonej soczewicy- 150 ml
mleczka kokosowego-
czosnek - 2 ząbki-
garam masala (około 1 łyżeczki)-
sól-
papryczka chili- kilka ziaren
kolendry (zmielonych)- pół łyżeczki
kurkumy- 3 łyżki
jogurtu (u mnie grecki)
Paprykę myjemy i kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dodajemy
czosnek w łupinkach i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy około 35-45 min aż
papryka będzie miękka.Zdejmujemy skórkę z
papryki.
Czosnek wyciskamy z łupinek i wrzucamy wszystko do garnuszka.W oddzielnym garnku w międzyczasie gotujemy
soczewicę.
Soczewicę zalewamy
wodą lekko ponad
soczewicę i gotujemy do miękkości (około 20-25 min). Kiedy
soczewica jest miękka, zdejmujemy z ognia, dodajemy
paprykę i
czosnek i wszystko blendujemy (wraz z
wodą która została z gotującej
soczewicy - powinno być jej już niewiele). Dodajemy wszystkie
przyprawy,
mleczko kokosowe i dokładnie ze sobą mieszamy.Podajemy z kleksem z
jogurtu - który dodaje dodatkowego aromatu, a dla tych, co nie lubią zbyt ostrych dań - złagodzi jej ostrość :)SMACZNEGO!!!