Wykonanie
Włosi mają swoje pesto, Gruzini swoją adżikę. To uniwersalny sos, który nadaje się do
mięs, marynat, jako baza do zupy charczo. Tylko jedna uwaga - jest cholernie ostry - w
sumie to zmielone
ostre papryczki chilli z
przyprawami. Pozdrawiamy Bartka, jedynego naszego znajomego, który dał radę adżice na łyżeczce ;) Warto
mieć na uwadze, że
pomidory nie wchodzą w skład tradycyjnej adżiki, jednakże niektóre ostre
sosy pomidorowe dostępne w sklepach nieprawidłowo nazywane są adżikami, chociaż bliżej im do ajwaru lub zwykłego
ketchupu. Lepiej zrobić samemu w 5 minut w
domku :)Składniki:20 dkg
ostrych papryczek chili obranych i bez pestek (chyba że ktoś jest hardcorem;P)ząbek
czosnkułyżeczka chmeli suneliłyżeczka
kurkumypół łyżeczki
kolendrypół łyżeczki
soliPaprykę zmielić z
czosnkiem kilka
razy do uzyskania jednolitej czerwonej masy. Do masy dodać
sól i
przyprawy i jeszcze raz zmiksować. Można przechowywać w słoiku przez długi czas w lodówce.