ßßß
Opis : Kurczak tandoori to indyjsko-pakistańskie danie. Kurczak jest obierany ze skóry i pieczony w jogurtowej marynacie z przyprawami. Czerwony barwnik dodaje mu charakterystycznego wyglądu i jak dla mnie lekkiej dramaturgii. Barwnik nie jest koniecznością, ale bez niego potrawa będzie miała mocno żółty kolor. Tradycyjnie wypiekany jest w piecu tandoor, gdzie wypiekane są równiez chlebki naan, a temperatura tego pieca wynosi 485*C.Początki kurczaka tandoori sięgają 1920 roku, kiedy Kundan Lal Gujral i jego partner Kundan Lal Jaggi prowadzili restaurację w Peszawar w Pakistanie, ale podczas rozbioru przenieśli ją do Delhi w Indii. Osiągnął wielką popularność, do tego stopnia, że królował na oficjalnych bankietach, gdzie zachwycały się nimi największe głowy państw.Od siebie mogę dodać tylko tyle, że jest to pierwsze indyjskie/pakistańskie danie, które weszło do Naszego domowego menu na stałe. Kurczak ma lekko ostry smak z małą nutką kwasowości, ale tak naprawdę nie umiem do końca określić jego smaku, po prostu jest bardzo smaczny. Genialny na różnego rodzaju imprezy. Podaję go z chlebkiem naan, czasami z przesmażoną cebulą i sokiem z limonki/cytryny. Jako dodatek możemy również zamiast chlebków naan podać ryż lub sałatkę z ciecierzycy.Szczerze polecam.Pochodzenie : kuchnia indyjsko-pakistańska; przepis z internetu od indyjskiego kucharzaIlość : 4 porcjeSkładniki Podstawowe :4 nogi z kurczakaSkładniki Na Wstępną Marynatę :2/3 czubatej łyżeczki soli2/3 czubatej łyżeczki chilli w proszku1-1,5 łyżki soku z cytrynySkładniki Na Marynatę Jogurtową :4 łyżki czubate jogurtu naturalnego2/3 czubatej łyżeczki kolendry w proszku2/3 czubatej łyżeczki kuminu2/3 czubatej łyżeczki garam masala2 cm startego świeżego imbiru lub 1,5 czubatej łyżeczki imbiru w proszku2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę2/3 pełnej łyżeczki pieprzu2/3 czubatej łyżeczki kurkumyniecała łyżeczka barwnika w płynie (opcjonalnie)2-3 łyżki olejuSkładniki Dodatkowe (opcjonalnie):chlebki Naanugotowany ryż z dodatkiem curry (ilość ustalana indywidualnie)2 średnie cebulePrzygotowanie Kurczaka :Kurczaka obrać ze skóry i ze zbędnego tłuszczu.Naciąć z każdej strony w 3-5 miejscach nożem (każde nacięcie ok. 5 cm, w zależności od wielkości nóg kurczaka).Przygotowanie Wstępnej Marynaty :Składniki na marynatę wymieszać ze sobą, aby powstała rzadsza masa.Masę wetrzeć w pierwszej kolejności w nacięcia każdej nogi kurczaka, a pozostałą marynatę na niezamarynowane części nóg.Odstawić do lodówki na czas przygotowywania jogurtowej marynaty.Przygotowanie Jogurtowej Marynaty :Włączyć piekarnik do 200*C.Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą na jednolity kolor.Wysmarować nią z każdej strony nogi kurczaka.Ułożyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym/naczyniu ceramicznym przeznaczonym do piekarnika, a pozostałość marynaty wyłożyć na każdą nogę kurczaka.Z wierzchu polać nogi olejem.Kurczaka można natychmiast przygotować do upieczenia lub odłożyć na 2-4 godz. pod przykryciem, aby się nie wysuszył do lodówki (wtedy nie należy wykładać kurczaka do formy, w której będzie się piekł, gdyż potem naczynie szklane lub ceramiczne może przeżyć szok termiczny i pęknie w trakcie pieczenia) , co zapewni mu wyrazisty smak, ponieważ mięso "przejdzie" marynatą.
Przygotowanie Końcowe :Włożyć kurczaka do piekarnika.Piec bez przykrycia ok. 40 min., aby kurczak był w środku miękki.Rozgrzać grill/patelnię grillową.Usmażyć z obu stron wyciągnięte prosto z piekarnika nogi z kurczaka.Zaraz potem dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć/dusić równomiernie z kurczakiem.Podawać na ciepło wraz z cebulą i wybranymi składnikami dodatkowymi.Sos powstały z pieczonego kurczaka można również wykorzystać jako polanie kurczaka lub ryżu po wierzchu.