ßßß Cookit - przepis na Kurczak Tandoori

Kurczak Tandoori

nazwa

Wykonanie

Opis : Kurczak tandoori to indyjsko-pakistańskie danie. Kurczak jest obierany ze skóry i pieczony w jogurtowej marynacie z przyprawami. Czerwony barwnik dodaje mu charakterystycznego wyglądu i jak dla mnie lekkiej dramaturgii. Barwnik nie jest koniecznością, ale bez niego potrawa będzie miała mocno żółty kolor. Tradycyjnie wypiekany jest w piecu tandoor, gdzie wypiekane są równiez chlebki naan, a temperatura tego pieca wynosi 485*C.
Początki kurczaka tandoori sięgają 1920 roku, kiedy Kundan Lal Gujral i jego partner Kundan Lal Jaggi prowadzili restaurację w Peszawar w Pakistanie, ale podczas rozbioru przenieśli ją do Delhi w Indii. Osiągnął wielką popularność, do tego stopnia, że królował na oficjalnych bankietach, gdzie zachwycały się nimi największe głowy państw.
Od siebie mogę dodać tylko tyle, że jest to pierwsze indyjskie/pakistańskie danie, które weszło do Naszego domowego menu na stałe. Kurczak ma lekko ostry smak z małą nutką kwasowości, ale tak naprawdę nie umiem do końca określić jego smaku, po prostu jest bardzo smaczny. Genialny na różnego rodzaju imprezy. Podaję go z chlebkiem naan, czasami z przesmażoną cebulą i sokiem z limonki/cytryny. Jako dodatek możemy również zamiast chlebków naan podać ryż lub sałatkę z ciecierzycy.
Szczerze polecam.
Pochodzenie : kuchnia indyjsko-pakistańska; przepis z internetu od indyjskiego kucharza
Ilość : 4 porcje
Składniki Podstawowe :
4 nogi z kurczaka
Składniki Na Wstępną Marynatę :
2/3 czubatej łyżeczki soli
2/3 czubatej łyżeczki chilli w proszku
1-1,5 łyżki soku z cytryny
Składniki Na Marynatę Jogurtową :
4 łyżki czubate jogurtu naturalnego
2/3 czubatej łyżeczki kolendry w proszku
2/3 czubatej łyżeczki kuminu
2/3 czubatej łyżeczki garam masala
2 cm startego świeżego imbiru lub 1,5 czubatej łyżeczki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2/3 pełnej łyżeczki pieprzu
2/3 czubatej łyżeczki kurkumy
niecała łyżeczka barwnika w płynie (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
Składniki Dodatkowe (opcjonalnie):
chlebki Naan
ugotowany ryż z dodatkiem curry (ilość ustalana indywidualnie)
2 średnie cebule
Przygotowanie Kurczaka :
Kurczaka obrać ze skóry i ze zbędnego tłuszczu.
Naciąć z każdej strony w 3-5 miejscach nożem (każde nacięcie ok. 5 cm, w zależności od wielkości nóg kurczaka).
Przygotowanie Wstępnej Marynaty :
Składniki na marynatę wymieszać ze sobą, aby powstała rzadsza masa.
Masę wetrzeć w pierwszej kolejności w nacięcia każdej nogi kurczaka, a pozostałą marynatę na niezamarynowane części nóg.
Odstawić do lodówki na czas przygotowywania jogurtowej marynaty.
Przygotowanie Jogurtowej Marynaty :
Włączyć piekarnik do 200*C.
Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą na jednolity kolor.
Wysmarować nią z każdej strony nogi kurczaka.
Ułożyć na blaszce/naczyniu żaroodpornym/naczyniu ceramicznym przeznaczonym do piekarnika, a pozostałość marynaty wyłożyć na każdą nogę kurczaka.
Z wierzchu polać nogi olejem.
Kurczaka można natychmiast przygotować do upieczenia lub odłożyć na 2-4 godz. pod przykryciem, aby się nie wysuszył do lodówki (wtedy nie należy wykładać kurczaka do formy, w której będzie się piekł, gdyż potem naczynie szklane lub ceramiczne może przeżyć szok termiczny i pęknie w trakcie pieczenia) , co zapewni mu wyrazisty smak, ponieważ mięso "przejdzie" marynatą.
Przygotowanie Końcowe :
Włożyć kurczaka do piekarnika.
Piec bez przykrycia ok. 40 min., aby kurczak był w środku miękki.
Rozgrzać grill/patelnię grillową.
Usmażyć z obu stron wyciągnięte prosto z piekarnika nogi z kurczaka.
Zaraz potem dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć/dusić równomiernie z kurczakiem.
Podawać na ciepło wraz z cebulą i wybranymi składnikami dodatkowymi.
Sos powstały z pieczonego kurczaka można również wykorzystać jako polanie kurczaka lub ryżu po wierzchu.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/05/kurczak-tandoori.html