ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Chałka
Autor wojkam5
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
Chałka - składniki:
* 3 szklanki mąki
* 1 jajko
* 7 łyżek cukru
* 4 łyżki roztopionego masła
* szczypta soli
* 1 szklanka letniego mleka
* 1 łyżka cukru waniliowego
* opakowanie drożdży suszonych
Chałka - sposób przygotowania: Składniki umieścić w wypiekaczu do chleba w kolejności płynne, sypkie, drożdże - ustawić program do słodkiego chleba lub tylko ciasto rosnące i potem wyjąć ciasto, podzielić na 3-4 części każdą zrolować i zapleść w tradycyjną chałkę.
Chałka
Wśród kulinarnych wspomnień z dzieciństwa regularnie pojawia się chałka . Moja była porwana na kawałki i moczona w bawarce albo w ciepłym mleku, kiedy byłam chora. Pachniała ładnie i dawała się łatwo przełykać przez przeziębione gardło. Mój mąż pamięta wyprawy na wieś do babci Józi i świeżą chałkę
! Brzoskwiniowe tosty francuskie Składniki: 1 puszka brzoskwiń 4 kromki chałki o grubości 3 cm 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 4 połówki brzoskwiń pokrój na cienkie plasterki. W plastrach chałki ostrym nożem wytnij kieszonkę
Deserowy kod paskowy
Krem czekoladowy + chałka + wiśnie (Dla 5-6 osób) 60-70 dag wiśni 4-5 łyżek cukru (mogą być wiśnie z kompotu, wtedy już nie słodzimy) 125 g gorzkiej czekolady 250 g śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao + kakao do przybrania 1 duża chałka Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem i
smakuje z masłem, dżemem lub... bez niczego. Cieszy już podczas pieczenia, bo wypełnia dom rozkosznym zapachem. Przepis z bloga: Kuchnia na wzgórzu Chałka drożdżowa 40 gram drożdży 600 gram przesianej mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/4 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki esencji
Makaron z serem
, a całość z makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch polać bułką tartą. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C i zapiekać ok. 30 min. Zapiekanka z chałki 4 kromki czerstwej chałki 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka rodzynek 4 łyżki rozpuszczonego masła 2-3 łyżki cukru cynamon
Słodkie warsztaty w Trójmieście
od uroczystej wieczerzy, podczas której na stole pojawiają się dania o symbolicznych charakterze. Maczane w miodzie cząstki jabłka i chałki mają symbolizować pomyślność i powodzenie. Z kolei owoce granatu, pełne rubinowych ziarenek, mają zapowiadać owocne miesiace. Tradycyjnym pokarmem na żydowski
Grzanki
czosnkiem, dobrą oliwą z ziołami, zapieczone to superłatwe dania. Można je uzupełnić plastrem szynki, bekonu, jajkiem, nawet kawiorem albo podawać z farszem np. ze szpinaku, cebuli, mięsa. Słodkie grzanki np. z chałki lub z ciasta drożdżowego, posypane cynamonem i zapieczone z cząstką jabłka, polane
Śniadanie prawie jak u Tiffaniego
startym parmezanem i skórką cytrynową. Chałka z masłem orzechowym (dla 2 osób) 2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego), 100 ml mleka, 1 jajko, po pół łyżeczki cynamonu, kardamonu i goździków, 2 łyżki cukru pudru, grudka masła, 2-3 łyżki oliwy, garść owoców (np. borówki lub pokrojone: banan, kiwi, jabłko
Więcej o Chałka
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-17963106/chalka/p