Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!
ChałkaAutor wojkam5Poziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)
Chałka - składniki:* 3 szklanki
mąki* 1
jajko* 7 łyżek
cukru* 4 łyżki roztopionego
masła* szczypta
soli* 1 szklanka letniego
mleka* 1 łyżka
cukru waniliowego* opakowanie
drożdży suszonychChałka - sposób przygotowania: Składniki umieścić w wypiekaczu do
chleba w kolejności płynne, sypkie,
drożdże - ustawić program do słodkiego
chleba lub tylko ciasto rosnące i
potem wyjąć ciasto, podzielić na 3-4 części każdą zrolować i zapleść w tradycyjną
chałkę.
Chałka
Wśród kulinarnych wspomnień z dzieciństwa regularnie pojawia się
chałka . Moja była porwana na kawałki i moczona w bawarce albo w ciepłym
mleku, kiedy byłam chora. Pachniała ładnie i dawała się łatwo przełykać przez przeziębione gardło. Mój mąż pamięta wyprawy na
wieś do babci Józi i świeżą
chałkę!
Brzoskwiniowe tosty francuskie Składniki: 1 puszka
brzoskwiń 4 kromki
chałki o grubości 3 cm 2
jajka 3/4 szklanki
mleka 1 łyżeczka
cynamonu 1 łyżka
cukru waniliowego 2 łyżki
masła (najlepiej klarowanego) 4 połówki
brzoskwiń pokrój na cienkie plasterki. W plastrach
chałki ostrym nożem wytnij kieszonkęDeserowy kod paskowy
Krem czekoladowy +
chałka +
wiśnie (Dla 5-6 osób) 60-70 dag
wiśni 4-5 łyżek
cukru (mogą być
wiśnie z kompotu, wtedy już nie słodzimy) 125 g
gorzkiej czekolady 250 g
śmietanki kremówki 3 łyżki
cukru pudru 1 łyżeczka
kakao +
kakao do przybrania 1 duża
chałka Wiśnie drylujemy, zasypujemy
cukrem ismakuje z
masłem,
dżemem lub... bez niczego. Cieszy już podczas pieczenia, bo wypełnia dom rozkosznym zapachem. Przepis z bloga: Kuchnia na wzgórzu
Chałka drożdżowa 40 gram
drożdży 600 gram przesianej
mąki pszennej 3/4 szklanki
mleka 2
jajka 1/4 kostki
masła 1/2 szklanki
cukru 2 łyżki esencji
Makaron z
serem
, a całość z
makaronem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wierzch polać
bułką tartą. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C i zapiekać ok. 30 min. Zapiekanka z
chałki 4 kromki czerstwej
chałki 1 szklanka
mleka 1
jajko 1 łyżka
rodzynek 4 łyżki rozpuszczonego
masła 2-3 łyżki
cukru cynamonSłodkie warsztaty w Trójmieście

od uroczystej wieczerzy, podczas której na
stole pojawiają się dania o symbolicznych charakterze. Maczane w miodzie cząstki
jabłka i
chałki mają symbolizować pomyślność i powodzenie. Z kolei
owoce granatu, pełne rubinowych ziarenek, mają zapowiadać
owocne miesiace. Tradycyjnym pokarmem na żydowskiGrzanki
czosnkiem, dobrą
oliwą z
ziołami, zapieczone to superłatwe dania. Można je uzupełnić plastrem
szynki,
bekonu,
jajkiem, nawet
kawiorem albo podawać z farszem np. ze
szpinaku,
cebuli,
mięsa. Słodkie grzanki np. z
chałki lub z
ciasta drożdżowego, posypane
cynamonem i zapieczone z cząstką
jabłka, polaneŚniadanie prawie jak u Tiffaniego

startym
parmezanem i
skórką cytrynową.
Chałka z
masłem orzechowym (dla 2 osób) 2 kromki
chałki (lub
ciasta drożdżowego), 100 ml
mleka, 1
jajko, po pół łyżeczki
cynamonu,
kardamonu i
goździków, 2 łyżki
cukru pudru, grudka
masła, 2-3 łyżki
oliwy, garść
owoców (np.
borówki lub pokrojone:
banan,
kiwi,
jabłkoWięcej o
Chałka