ßßß Cookit - przepis na Chałka z migdałami

Chałka z migdałami

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na jakiś wypiek drożdżowy, a że uwielbiam chałki, to postanowiłam wypróbować kolejny przepis na nią. Tu kusiły mnie migdały, niestety po upieczeniu niestety niewiele je czuć w smaku, choć sama chałka jest smaczna. Ot tyle co zastąpiły mąkę. Przepis z książki Zofii Nasierowskiej "Święta Wielkanocne. Przepisy i obyczaje".
Chałka z migdałami (2 sztuki)
750 g mąki
11 dag cukru
6 dag drożdży świeżych
1,5 szklanki letniego mleka
15 dag masła, rozpuścić
cukier waniliowy
2 jaja
15 dag obranych, startych migdałów
pół łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w pół szklanki letniego mleka wraz z trzema łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Odstawię do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Do miski wsypać resztę mąki, sól, resztę cukru, migdały, rozpuszczone, schłodzone masło, wbić jaja. Dodać wyrośnięte drożdże. . Powoli wlewać resztę mleka i wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i błyszczące. Następnie przykryć czystą ściereczką i pozostawię w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (ok godziny).
Po wyrośnięciu wyrobić jeszcze raz. Podzielić ciasto na połowę i zrobić dwie chałki zaplatając warkocz. Końcówkę ciasta można zawinąć pod spód (będzie lepiej wyglądać). Położyć chałki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub śmietaną/ mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Piec ok 35 minut w 200ºC.
przypominam o konkursie
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2012/08/Chalka-z-migdalami.html