ßßß
Składniki ;(na blachę o wymiarach 36×21 cm)Dowolne owoce,Ciasto50 dag mąki,8 dag drożdży,10 dag cukru,1 szklanka mleka,8 dag masła,szczypta soli,1 jajko.Kruszonka20 dag mąki,10 dag cukru,1 cukier waniliowy (u mnie migdałowy),1/2 kostki masła.Wykonanie :Ciastomąkę przesiać do dużej miski, zrobić w środku dołek i włożyć do niego pokruszone drożdże, posypać łyżeczką cukru, zalać 1/3 ciepłego mleka i wyrabiać chwilę ręką. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło stopić w pozostałym mleku, dodać pozozstąły cukier i sól. Wbić jajko, dokładnie wymieszać i wlać do rozczynu. Zagnieść ciasto i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Opłukać owoce i pociąć na kawałki jeśli to konieczne.KruszonkaMąkę zmieszać z oboma cukrami. Schłodzone masło zetrzeć na grubej tarce i rozetrzeć z mąką (ja po prostu wrzuciłam masło do mąki i cukrów i roztarłam ręką).Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkowac na grubość dwóch palców, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i nakłuć widelcem (ja ciasto rozprowadziłam w formie rękami bez wałkowania).Rozłożyć na cieście owoce. Posypać kruszonką i piec w temperaturze 200 st. C przez 45 minut.