ßßß
Fot. Arkadiusz ŚcichockiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia tajskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag piersi kurczakaMarynata:1 łyżeczka ziarenek kolendry1 łyżeczka ziarenek kuminu (kminu rzymskiego)1 łyżka posiekanego czosnku1 łyżka świeżo startego imbiru2 łyżki sosu rybnego1 łyżka curry w proszkuszczypta kurkumy8 łyżek mleka kokosowego3 łyżki cukru palmowegoSos orzechowy:12 dag uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)3-4 posiekane ząbki czosnku1/2 posiekanej cebuli1-2 łyżki czerwonej pasty curry1 łyżeczka sosu rybnego8 łyżek mleka kokosowego4-6 łyżeczek soku z limonki2-3 łyżeczki cukru palmowegoSos ogórkowy:4 łyżki octu ryżowego1 łyżeczka cukru2-3 łyżki startego na drobne wiórki świeżego ogórka2 posiekane szalotki3-4 drobno pokrojone papryczki chiliSzaszłyki z sosem orzechowym - sposób przygotowania: Przygotuj szaszłyczki: piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż kolendrę i kumin, a potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami marynaty, włóż piersi kurczaka i odstaw na noc. Następnie pokrój kurczaka w długie wąskie paski (marynaty nie wylewaj) i ponadziewaj jak harmonijkę na drewniane szpadki do szaszłyków (szpadki namocz wcześniej w wodzie, by się nie spaliły). Ułóż na grillu lub na ruszcie piekarnika, upiecz, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Zrób sos orzechowy: zmiel orzeszki w malakserze, wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz soku z limonki. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozprowadzić go odrobiną bulionu. Gdy sos będzie gładki, dodaj sok z limonki. Przygotuj sos ogórkowy, mieszając wszystkie składniki. Oba sosy podawaj do szaszłyków. Szaszłyki możesz podawać bez sosu.ich jedzenie nie wymaga używania sztućców ani nawet talerzy. Zobacz przepis na: Szaszłyki z sosem orzechowym Deser znany z restauracji serwujących dania kuchni tajskiej. Usmażone banany możesz podać z sosem czekoladowym lub lodami. Zobacz przepis na Banany w cieście kokosowym Przekładaniec łasuchaKokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne
. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut. 4. Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chilli i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki. Sataye - tajskie szaszłyki z sosem orzechowym Czas