ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z sosem orzechowym

Szaszłyki z sosem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
50 dag piersi kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka ziarenek kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka curry w proszku
szczypta kurkumy
8 łyżek mleka kokosowego
3 łyżki cukru palmowego
Sos orzechowy:
12 dag uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)
3-4 posiekane ząbki czosnku
1/2 posiekanej cebuli
1-2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka sosu rybnego
8 łyżek mleka kokosowego
4-6 łyżeczek soku z limonki
2-3 łyżeczki cukru palmowego
Sos ogórkowy:
4 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki startego na drobne wiórki świeżego ogórka
2 posiekane szalotki
3-4 drobno pokrojone papryczki chili
Szaszłyki z sosem orzechowym - sposób przygotowania: Przygotuj szaszłyczki: piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż kolendrę i kumin, a potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami marynaty, włóż piersi kurczaka i odstaw na noc. Następnie pokrój kurczaka w długie wąskie paski (marynaty nie wylewaj) i ponadziewaj jak harmonijkę na drewniane szpadki do szaszłyków (szpadki namocz wcześniej w wodzie, by się nie spaliły). Ułóż na grillu lub na ruszcie piekarnika, upiecz, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Zrób sos orzechowy: zmiel orzeszki w malakserze, wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz soku z limonki. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozprowadzić go odrobiną bulionu. Gdy sos będzie gładki, dodaj sok z limonki. Przygotuj sos ogórkowy, mieszając wszystkie składniki. Oba sosy podawaj do szaszłyków. Szaszłyki możesz podawać bez sosu.
ich jedzenie nie wymaga używania sztućców ani nawet talerzy. Zobacz przepis na: Szaszłyki z sosem orzechowym Deser znany z restauracji serwujących dania kuchni tajskiej. Usmażone banany możesz podać z sosem czekoladowym lub lodami. Zobacz przepis na Banany w cieście kokosowym Przekładaniec łasucha
Kokosowe, migdałowe, sojowe - mleka roślinne coraz bardziej popularne
. Doprowadź do wrzenia. Następnie duś pod przykryciem przez 20 minut. 4. Dodaj krewetki, pomidory z sokiem i mleko kokosowe oraz wlej sos chilli i rybny. Zagotuj ponownie. Zupę podawaj w miseczkach posypaną zielonymi częściami cebuli dymki. Sataye - tajskie szaszłyki z sosem orzechowym Czas
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601470/szaszlyki z sosem orzechowym/p