ßßß Cookit - przepis na Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

Zupa tajska z mleczkiem kokosowym

nazwa

Wykonanie

Pin It
Za oknem chłodnawo, czyli na stole powinna się pojawić rozgrzewająca i pożywna zupa. Moja ulubiona to zupa tajska. Uwielbiam ją w każdej wersji, a wariacji na jej temat jest ich sporo. Dzisiejsza ma w swoim składzie fasolkę szparagową, marchewkę i kurczaka.
Ilość papryczki chili podaję w przybliżeniu, ponieważ ostatnio kupiłam bardzo ostrą papryczkę i w zupełności wystarczyła jej połowa na taką ilość zupy,
Proporcje dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
1 litr bulionu (na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej)
1 pierś z kurczaka
1 duża marchewka
100 g fasoli szparagowej
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kurkumy
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka zielonej pasty curry
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 papryczki chili
1 szalotka
3 cm świeżego imbiru
olej do smażenia
makaron ryżowy (u mnie wstążki)
sok z limonki
Wykonanie:
Do garnka wlewamy bulion. Pierś kroimy w paski. Chili, czosnek i imbir kroimy w kosteczkę, szalotkę w piórka, wszystko przesmażamy na patelni z odrobiną oleju, następnie dodajemy mięso i też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut.
Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/03/zupa-tajska-z-mleczkiem-kokosowym.html