ßßß Cookit - przepis na Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Anna Wrońska
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia polska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
25 dag mąki pszennej
szczypta soli
1/2 kostki (125 g) schłodzonego masła
5 dag tartego parmezanu
1 jajko
Farsz:
2 duże cukinie
1 łyżka soli
5 dag masła
1 pęczek dymki
150 ml kremówki śmietany
3 jajka
sól
pieprz
1 pęczek szczypiorku
Tarta z cukinią - sposób przygotowania: Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy. Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C. Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i posól. Po 20 minutach przepłucz zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Odciśnij. Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia. Śmietanę ubij z jajkami, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Farsz z cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.
Jesienny przepis na tartę z cukinią i otrębami owsianymi od Kupca
Tarta z cukinią i otrębami owsianymi Składniki: 3 łyżki otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec Ciasto: 175 g mąki pszennej 85 g masła 1 jajko 2 łyżki zimnej wody 0,5 łyżeczki soli Farsz: 250 g cukinii 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 120 g sera żółtego 3 łyżki oliwy Masa
Tarta z cukinią i oscypkiem - wideo
. Na Ugotuj.to możecie znaleźć również inne przepisy jej autorstwa. Zobacz co Adam Chrząstowski sądzi o tym przepisie i jak przygotowuje tartę z cukinią i oscypkiem : Tarta z cukinią i oscypkiemChcesz, aby to właśnie Twój przepis wybrał Adam Chrząstowski? Dodaj go do naszej bazy!»
Oprócz listków bazylii, dobrym dodatkiem do tej zupy będą np. grzanki lub groszek ptysiowy. Zupa krem z opiekanych warzyw 1 duży lub 2 małe bakłażany 3 pomidory malinowe (lub inne mięsiste) 2 czerwone papryki 2 nieduże cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżek (75 ml) oliwy 5 szklanek (1 i 1/4 l) bulion
Ryba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!
. Odstaw na godzinę. Rybę wyjmij z marynaty, dopraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, na koniec obtocz w bułce tartej . Cebulę, cukinie i słoninę pokrój w plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na kilkanaście minut do zimnej wody, żeby nie spaliły się podczas
Smaczne eksperymenty - wyniki konkursu!
dopiecz kolejne 5 minut. Przygotowanie: Do kubka wlej śmietanę dodaj jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj kardamon, sól i pieprz. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę . Bakłażan, cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki - jeśli będą szerokie przekrój na pół
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174600644/tarta z cukinia/p