Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Wrońska

Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja GazetaPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)25 dag
mąki pszennejszczypta
soli1/2 kostki (125 g) schłodzonego
masła5 dag tartego
parmezanu1
jajkoFarsz:2 duże
cukinie1 łyżka
soli5 dag
masła1 pęczek
dymki150 ml
kremówki śmietany3
jajkasólpieprz1 pęczek
szczypiorkuTarta z
cukinią - sposób przygotowania: Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj na posypanej
mąką stolnicy, formując koło trochę większe niż średnica formy.
Ciastem wyłóż dno i boki formy, odetnij zwisające resztki ciasta. Spód nakłuj widelcem i wstaw na 30 minut do lodówki. Piecz około 15 minut w temp. 180°C.
Cukinie zetrzyj na grubej tarce, przełóż na sitko i
posól. Po 20 minutach przepłucz zimną
wodą, aby usunąć nadmiar
soli. Odciśnij. Na patelni roztop
masło, dodaj pokrojoną
dymkę, smaż, aż zmięknie. Wtedy dodaj
cukinię, duś na średnim ogniu bez pokrywki około 5 minut, aby cały sok odparował. Odstaw do ostygnięcia.
Śmietanę ubij z
jajkami,
solą,
pieprzem i posiekanym
szczypiorkiem. Farsz z
cukinii rozłóż na podpieczonym cieście, zalej masą jajeczną, piecz przez 30 minut w temp. 170°C. Możesz podać na ciepło lub na zimno.Jesienny przepis na tartę z
cukinią i
otrębami owsianymi od Kupca
Tarta z
cukinią i
otrębami owsianymi Składniki: 3 łyżki
otrąb owsianych wysokobłonnikowych Kupiec Ciasto: 175 g
mąki pszennej 85 g
masła 1
jajko 2 łyżki zimnej
wody 0,5 łyżeczki
soli Farsz: 250 g
cukinii 1 duża
cebula 2 ząbki
czosnku 120 g
sera żółtego 3 łyżki
oliwy Masa
Tarta z
cukinią i
oscypkiem - wideo

. Na Ugotuj.to możecie znaleźć również inne przepisy jej autorstwa. Zobacz co Adam Chrząstowski sądzi o tym przepisie i jak przygotowuje tartę z
cukinią i
oscypkiem :
Tarta z
cukinią i oscypkiemChcesz, aby to właśnie Twój przepis wybrał Adam Chrząstowski? Dodaj go do naszej bazy!»Oprócz listków
bazylii, dobrym dodatkiem do tej zupy będą np. grzanki lub
groszek ptysiowy. Zupa krem z opiekanych warzyw 1 duży lub 2 małe
bakłażany 3
pomidory malinowe (lub inne mięsiste) 2
czerwone papryki 2 nieduże
cebule 2 ząbki
czosnku 5 łyżek (75 ml)
oliwy 5 szklanek (1 i 1/4 l)
bulionRyba z pomysłem - w sam raz na przyjęcie!

. Odstaw na godzinę.
Rybę wyjmij z marynaty, dopraw
solą i
pieprzem. Panieruj najpierw w
mące,
potem w roztrzepanych jajkach, na koniec obtocz w
bułce tartej .
Cebulę,
cukinie i
słoninę pokrój w plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na kilkanaście minut do zimnej
wody, żeby nie spaliły się podczasSmaczne eksperymenty -
wyniki konkursu!

dopiecz kolejne 5 minut. Przygotowanie: Do kubka wlej
śmietanę dodaj
jajko i rozbełtaj widelcem. Wsyp
mozzarellę i wymieszaj składniki. Dodaj
kardamon,
sól i
pieprz. Mieszankę wylej na ostudzoną tartę .
Bakłażan,
cukinię i
marchewkę pokrój wzdłuż na cienkie plasterki - jeśli będą szerokie przekrój na pół