Wykonanie

SkładnikiCiasto:suche
drożdże, 5 gramciepła
woda, ok. 100 mililitrów
cukier, 1/2 łyżeczki
mąka pszenna, 150 gram
oliwa, 1 łyżka
sól, 1/2 łyżeczkiSos:
masło, 2 łyżki
cebula, 1 średnia
czosnek, 2 ząbki
śmietana kremówka (30%), 1/2 szklankistarty
parmezan, 1/2 szklanki
sól,
pieprzDodatkowo:
pierś z kurczaka, 1/2 pojedynczej
oliwa z oliwek, 1 łyżka
sól,
pieprz, słodka i
ostra paprykamozzarella, 3/4 kulki
chudy boczek, 4 plastry
dymka ze
szczypiorkiem, 1 gałązkaSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut. W razie potrzeby dolać
wody lub dosypać
mąki. Całość zasypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni (funkcja góra-dól). Ciasto rozwałkować w koło. Ułożyć na blaszce posmarowanej
olejem.3.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać z
oliwą i
przyprawami. Smażyć na
ostrym ogniu, aż
mięso się zetnie. Przełożyć na talerz.4.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać. Zarumienić na
maśle. Zalać kremówką. Chwilę gotować, aż zgęstnieje. Wrzucić
parmezan. Przyprawić. Gotować 2-3 minuty.5. Na ciasto nałożyć połowę sosu. Następnie
kurczaka i znowu sos. Posypać startą
mozzarellą. Poukładać na niej cienko pokrojony
boczek. Piec przez 10-12 minut. Posypać
dymką i
szczypiorkiem.