ßßß
Składniki (na 12 sztuk):- ciasto:2 szklanki mąki pszennejokoło 200 ml wody1 łyżeczka drożdży suchych1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli3 łyżki oliwy- sos:kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%sólząbek czosnku (opcjonalnie)- dodatki:1 pierś z kurczaka6 pieczarekpół średniej cebuli1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Wodę wymieszaj z cukrem, dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszaj mąkę z solą, zrób zagłębienie i wlej drożdżowy zaczyn, dodaj oliwę i wymieszaj wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, możesz przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Możesz także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 40-60 minut).Teraz możesz przygotować dodatki. Pierś z kurczaka umyj i osusz. Przypraw solą, pieprzem i dodatkowo np. majerankiem lub tymiankiem. Smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok 10-15 z każdej strony, aż kurczak się przyrumieni. Następnie odstaw i po kilku minutach pokrój w plastry. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w cienkie plastry. Cebulę pokrój w cienkie półokręgi. Śmietanę dopraw solą - do smaku i opcjonalnie czosnkiem. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza.Kiedy ciasto już podrośnie, wyjmij je z miski na oprószony mąką blat i podziel na pół, a następnie każdą połówkę na sześć części. Z pomocą wałka lub dłoni uformuj placki o średnicy około 10-12 cm. Przełóż je na dwie blachy oprószone mąką. Każdy placek posmaruj śmietaną, posyp niewielką ilością sera, a następnie rozłóż składniki- pieczarki, cebulę, kurczaka. Na koniec posyp serem i przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Porcję na każdej blasze piecz w temperaturze 230 stopni Celsjusza (o jeden poziom niżej niż środek piekarnika) przez około 12-15 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić. Smacznego!