Wykonanie
O pizzy napisałam już wiele. Chętnie jednak się powtórzę. Uwielbiam pizzę i uwielbiam odkrywać kolejne jej odsłony. To właśnie największy jej urok. Choć to zwykła pizza, to za każdym razem może być zupełnie inna. Tym razem pomiędzy chrupkim od
spodu i miękkim w środku
ciastem a roztopioną i gdzieniegdzie przyrumienioną
mozzarellą zmieściłam sos
śmietanowy, kawałki
kurczaka,
pieczarki i
cebulę. Całość, jeszcze przed pieczeniem, doprawiłam świeżo mielonym
czarnym pieprzem. Chyba się domyślacie, że polecam? ;)
Składniki (na 12 sztuk):- ciasto:2 szklanki
mąki pszennejokoło 200 ml
wody1 łyżeczka
drożdży suchych1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy- sos:kilka łyżek kwaśnej
śmietany 12%sólząbek
czosnku (opcjonalnie)- dodatki:1
pierś z kurczaka6
pieczarekpół średniej
cebuli1 kulka
mozzarelli (ok. 125 g)świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Wodę wymieszaj z
cukrem, dodaj
drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż
drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszaj
mąkę z
solą, zrób zagłębienie i wlej
drożdżowy zaczyn, dodaj
oliwę i wymieszaj wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, możesz przełożyć je na oprószony
mąką blat i wyrabiać około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie
mąką. Możesz także do ciasta dodać odrobinę
mąki lub
oliwy. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 40-60 minut).Teraz możesz przygotować dodatki.
Pierś z kurczaka umyj i osusz. Przypraw
solą,
pieprzem i dodatkowo np.
majerankiem lub
tymiankiem. Smaż na rozgrzanym tłuszczu przez ok 10-15 z każdej strony, aż
kurczak się przyrumieni. Następnie odstaw i po kilku minutach pokrój w plastry.
Pieczarki oczyść, obierz i pokrój w cienkie plastry.
Cebulę pokrój w cienkie półokręgi.
Śmietanę dopraw
solą - do smaku i opcjonalnie
czosnkiem.
Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni Celsjusza.Kiedy ciasto już podrośnie, wyjmij je z miski na oprószony
mąką blat i podziel na pół, a następnie każdą połówkę na sześć części. Z pomocą wałka lub dłoni uformuj placki o średnicy około 10-12 cm. Przełóż je na dwie blachy oprószone
mąką. Każdy placek posmaruj
śmietaną, posyp niewielką ilością
sera, a następnie rozłóż składniki-
pieczarki,
cebulę,
kurczaka. Na koniec posyp
serem i przypraw świeżo zmielonym
pieprzem. Porcję na każdej blasze piecz w temperaturze 230 stopni Celsjusza (o jeden poziom niżej niż środek piekarnika) przez około 12-15 minut. Brzeg i spód ciasta powinny się lekko zarumienić. Smacznego!