Wykonanie
Nie mieszkam w
mieście i do najbliższej (nie czytaj najlepszej) pizzerii mam dobre 15 km. Skazana więc jest, przez wybór swój, na robienie pizzy w domu. Przez lata praktyki przeszłam przez grube, puszyste ciasto pełne dodatków, nieudane zakalce, niedopieczone
spody, niedobre sosy i wiele wiele innych wpadek. Ale praktyka czyni... praktykanta. No więc z praktycznego punktu widzenia postanowiłam się z
wami podzielić moim sprawdzonym sposobem na pizzę. Dziś w wersji wegetariańskiej czyli z
pieczarkami. Nie trudno wzbogacić ją o kawałek dobrej
szynki, zatem jeżeli pizza bez
mięsa to dla was nie pizza to połóżcie kawałek
świnki na wierzch :)Składniki:1 szkl bardziej ciepłej niż zimnej
wody50 g świeżych
drożdży3 łyżki
oliwy z oliweksól3 szkl
mąki pszennej1
cebula5 ząbków
czosnku1 łyżka
suszonego oreganosólpieprz1 puszka
pomidorów bez skórki400 g
pieczarek1
cebula200 g dobrego
sera żółtego lub
mozzarelliPrzepis:-
Drożdże rozpuszczamy w szklance
wody. Dodajemy 1 łyżkę
mąki i szczyptę
cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość dosypujemy resztę
mąki i zagniatamy ciasto. Jeżeli okaże się zbyt luźne należy dosypać
mąki, jeżeli zbyt ciężkie należy dolać
wody. Ciasto powinno lekko uginać się pod ręką, ale odchodzić od palców i blatu. Na koniec wlewamy
oliwę i wmasowujemy ją w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.- Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oliwy i układamy na niej pokrojoną w kostkę
cebulę, a po kilku minutach również
czosnek. Posypujemy
oregano i zalewamy
pomidorami. Dusimy pod przykrycie przez około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec próbujemy i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
cukrem.-
Pieczarki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzaną patelnię z
oliwą wkładamy
pieczarki wraz z pokrojoną w kostkę
cebulą. Smażymy około 15 minut. W trakcie doprawiamy
pieprzem i
solą.- Piekarnik nagrzewamy do 200 C wraz z kamieniem lub blachą. Ciasto dzielimy na trzy części i każdy układamy na rozgrzanej blaszce, którą zaraz po wyjęciu z piekarnika należy posmarować
oliwą. Na ciasto wylewamy sos, którego nie żałujemy. Następnie
ser, a na koniec
pieczarki. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 minut.Smacznego :)