Wykonanie
Po przejechaniu 40km rowerkami, nabraliśmy ochoty na pizze.Niestety w tym
mieście nigdzie nie zje się dobrej pizzy, przynajmniej takiej jak my lubimy, na cienkim cieście :D więc znowu zrobiłam sobie sama O!A że jestem w tym całkiem nie zła i lubię patrzeć jak mój partner
wcina ją ze smakiem, robię ją bardzo często. Ciasto jest pyszne i bardzo fajnie się z nim pracuję. Sama przyjemność :)Składniki:250g
mąki5g
soli5g świeżych
drożdży168ml letniej
wodybuła
tarta do podsypaniaSos:łyżka
oliwysos pomidorowysuszone oreganoząbek
czosnkusól,
pieprzDodatki:
pieczarkiżółty ser7 plasterków
szynkioliwkicebula8
pomidorków koktajlowych
mozzarellasuszone oreganorukolaWykonanie:Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Do
mąki dodajemy
sól, rozpuszczone
drożdże i zagniatamy ciasto przez 8-10 minut, aż zacznie odchodzić samo od ręki. Jeśli mocno się klei, oprószamy
mąką dłonie i zagniatamy dalej.Ciasto odstawiamy na 30minut do wyrośnięcia.
Sos:
Oliwę wlewamy do garnuszka dodajemy
sos pomidorowy zgnieciony zabek
czosnku i
przyprawy, zostawiamy na małym ogniu, niech odparuję.Przez ten czas ścieramy
ser na dużych oczkach,
pieczarki kroimy i dusimy na patelni, niech puszczą
wodę.
Cebulę kroimy w piórka,
pomidorki w ćwiartki,
szynkę w paski.
Oliwki zostawiamy w całości, a
ser mozzarella kroimy w plastry.
Rukolę płuczemy.
Gdy ciasto wyrosło, lekko rozciągamy dłońmi na okrąg. Następnie wałkujemy na spory placek. Blaszkę wysypujemy
bułką tartą, kładziemy na niej placek. Smarujemy
sosem pomidorowych, posypujemy
żółtym serem,
pieczarkami,
szynką,
cebulą,
pomidorkami,
oliwkami, wszystko doprawiamy
suszonym oregano. Pieczemy w 220C przez ok 15 minut, pod koniec pieczenia, gdzieś 4 minuty przed, dodajemy
ser mozzarella. Podajemy z
rukolą lub bez
rukoli. ;) Gotowe i obłędne :)
Bon Appetit!!!