ßßß
Jako dziecko uwielbiałam te zapiekanki. Co jest dziwne, bo grzybów nie lubię. Wieki ich nie jadłam. Niedawno przypomniała mi o nich moja siostra. W szybkiej wersji bazą do nich mogą być bagietki.SkładnikiCiasto:mąka pszenna, 300 gsuche drożdże, 10 gcukier, 5 gsól, 5 goliwa z oliwek, 2 łyżki + oliwa do smarowaniaciepła woda, 150-170 mlFarsz:masło do smażenia, 1- 2 łyżkicebula, 1 małaczosnek, 2 ząbkipieczarki, 300 gsól, pieprz, zioła prowansalskieser żółty, 100 gketchup, kilka łyżekszczypiorek, 1 pęczekSposób przygotowaniaWszystkie składniki na ciasto połączyć. Wrabiać przez 10 minut za pomocą miksera z hakami co ciasta drożdżowego (ręcznie 5 minut dłużej). W razie potrzeby dolać wody lub dosypać mąki. Całość posmarować oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny.W międzyczasie przygotować farsz. Na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać obrane i starte na grubych oczkach pieczarki. Przyprawić i smażyć do momentu, aż woda odparuje.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 200 stopni. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą uformować podłużną bułkę. Przełożyć na blaszkę. Posmarować ketchupem i ułożyć pieczarki.Piec przez 10 minut. Zapiekanki wyciągnąć i dodać starty ser. Zapiekać kolejne 5 minut. Polać ketchupem i posypać posiekanym szczypiorkiem.