ßßß
Składniki:6 dużych cebul2 łyżeczki ziół prowansalskichduży ząbek czosnkułyżeczka solipół łyżki cukru2/3 szklanki letniej wody1/4 szklanki mleka24 gram drożdży2.5 szklanki mąki pszennej1.5 łyżki miękkiego masła bądź roztopionego przestudzonego10 gram żółtego seraPonadto:1 jajko2 łyżki mlekałyżka masła do smażeniaWykonanie: Cebulę bardzo drobno pokroić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, pozostawić do ostygnięcia. Z drożdży, całego mleka i 2 łyżek mąki(ilość tą odejmujemy od ilości mąki podanej w przepisie) zrobić rozczyn. Do miski wsypać mąkę, masło, cukier, sól, zioła prowansalskie, rozczyn i letnią wodę. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na 10 części i uformować bułeczki (u mnie każda bułeczka ważyła 70 gram), pozostawić na blaszce posypanej mąką bądź wyłożonej papierem do pieczenia do napuszczenia się na około 30 minut.W między czasie drobno pokroić bądź zetrzeć na tarce żółty ser. Bułeczki można ale nie trzeba koniecznie nacinać. Przed samym pieczeniem należy posmarować je roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Na 6 minut przed końcem pieczenia bułeczek posypać je startym bądź pokrojonym w drobną kosteczkę serem.