Wykonanie
Składniki4 pizze, o średnicy 20 cm każda:Ciasto:30 g świeżych
drożdży, o temperaturze pokojowej1 łyżeczka
cukru1 (niepełna) szklanka ciepłej
wody400 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwek + do posmarowania blachDodatki:4 średnie
prawdziwki (świeże lub mrożone)2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku4 szczypty
szpinaku (około 50 g)
sól i świeżo zmielony
pieprz2 kulki białej
mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki1 nieduża
cebula (dałam łagodną,
cukrową), posiekana1 szklanka drobno utartego
parmezanuOpcjonalnie:
śmietanka kremowa do polania po upieczonej pizzyPrzygotowanieCiasto:
Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły.Do dużej miski włożyć pokruszone
drożdże,
cukier, 1/3 szklanki ciepłej
wody, 2 łyżki
mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce.
Drożdże po tym czasie powinny się spienić.Dodać resztę przesianej
mąki,
sól i
oliwę z oliwek. Wlewać stopniowo resztę ciepłej
wody, mieszając składniki drewnianą łyżką lub ręką, delikatnie połączyć je w kulę. Wyjąć ją na blat i wyrabiać ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.Dodatki:Opłukane
grzyby pokroić, włożyć na patelnię razem z
oliwą z oliwek,
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zmiękną (mogą pozostać wilgotne). Zdjąć z patelni i włożyć
szpinak, chwilę smażyć mieszając aż zwiędnie, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać z
grzybami.Wykończenie:Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować
oliwą i oprószyć odrobiną
mąki.Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki
mozzarelli oraz
grzyby ze
szpinakiem. Dodać
cebulę, posypać
parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki. Pizze można polać
śmietanką kremową, ale niekoniecznie.
