ßßß Cookit - przepis na Pizza ze szpinakiem i grzybami

Pizza ze szpinakiem i grzybami

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 pizze, o średnicy 20 cm każda:
Ciasto:
30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
Dodatki:
4 średnie prawdziwki (świeże lub mrożone)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
4 szczypty szpinaku (około 50 g)
sól i świeżo zmielony pieprz
2 kulki białej mozzarelli, pokrojone na cienkie plasterki
1 nieduża cebula (dałam łagodną, cukrową), posiekana
1 szklanka drobno utartego parmezanu
Opcjonalnie: śmietanka kremowa do polania po upieczonej pizzy
Przygotowanie
Ciasto:
Drożdże wyjąć z lodówki na kilka godzin przed przygotowywaniem ciasta, aby się ociepliły.
Do dużej miski włożyć pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Drożdże po tym czasie powinny się spienić.
Dodać resztę przesianej mąki, sól i oliwę z oliwek. Wlewać stopniowo resztę ciepłej wody, mieszając składniki drewnianą łyżką lub ręką, delikatnie połączyć je w kulę. Wyjąć ją na blat i wyrabiać ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) na 60 minut lub do czau aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować składniki nadzienia.
Dodatki:
Opłukane grzyby pokroić, włożyć na patelnię razem z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty, aż zmiękną (mogą pozostać wilgotne). Zdjąć z patelni i włożyć szpinak, chwilę smażyć mieszając aż zwiędnie, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z grzybami.
Wykończenie:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na placek o średnicy 20 cm. Dwie blachy do pieczenia wysmarować oliwą i oprószyć odrobiną mąki.
Na każdej ułożyć po 2 placki ciasta. Na plackach rozłożyć plasterki mozzarelli oraz grzyby ze szpinakiem. Dodać cebulę, posypać parmezanem i odstawić na 30 minut, aż brzegi ciasta podniosą się.
Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Włożyć pierwszą blaszkę do górnej części piekarnika i piec przez 15 minut lub do czasu aż spód i boki pizzy będą ładnie zrumienione. Następnie upiec pizze z drugiej blaszki. Pizze można polać śmietanką kremową, ale niekoniecznie.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/pizza/ze_szpinakiem_grzybami/przepis.html